«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ.
«Παροτρύνουν επίσης τους ξένους παράγοντες να τερματίσουν όλες τις επεμβάσεις και να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Λιβύη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις και αγώνες για εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της τον έλεγχο της χώρας από το 2015, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που ιδρύθηκε δυνάμει μιας συμφωνίας που είχε υιοθετήσει ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά) και μια ανταγωνιστική της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία εκπροσωπεί de facto ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
Η Ρωσία υποστηρίζει, όπως και η Αίγυπτος (κυρίως) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες αναμετρώνται με δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται στρατιωτικά όλο και περισσότερο από την Τουρκία.
Το Παρίσι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του, κατηγορείται από την Άγκυρα και αναλυτές ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τη Δευτέρα το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, κάνοντας λόγο περί νέας απόδειξης του «εγκεφαλικού θανάτου» του NATO.
Προχθές Τετάρτη ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τρίπολη, και ο επικεφαλής της ΚΕΣ, ο Φάγεζ ας Σάρατζ, είχαν ήδη καλέσει να τερματιστούν οι «ξένες επεμβάσεις» στην εμπόλεμη χώρα, όπως εξάλλου και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο: Ροζ ομίχλη “τύλιξε” τη Βρετανία – Ποια είναι η αιτία, vid
- Το “αντίο” στον 3I/ATLAS: Έφτασε στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη και μας αποχαιρέτισε
- «Bitter Christmas»: Το πρώτο teaser της νέας ισπανόφωνης ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ
- «Σύννεφα» στις σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας; Τι εκτιμά ο Πολωνός πρόεδρος
- Ουκρανικό ζήτημα: Τι θεωρεί ο Ρούμπιο σε σχέση με την θέση των ΗΠΑ
- Σοκάρουν οι εικόνες από Ταϊπέι: Ένοπλος με μαχαίρι σκόρπισε τον θάνατο, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες
- Ένα μήνυμα για το μέλλον! Ο Πούτιν αφήνει ξανά τον κόσμο άφωνο
- Χανιά: Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού – Καταδίκη του «ερευνητή» για απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του γιατρού
- Στήριξη Ρωσίας σε Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν
- ΔΥΠΑ: 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025









