άρχισε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ενώ η υπόθεση έχει προκαλέσει συζήτηση στη Ρωσία για την οικογενειακή βία και την ατιμωρησία αυτών που την ασκούν.
Εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ο ιστορικός μπήκε στο γυάλινο κλουβί των κατηγορουμένων φορώντας χειρουργική μάσκα και μπλε γάντια. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, όλοι είχαν το πρόσωπό τους καλυμμένο.
Η δίκη, η οποία είχε αναβληθεί επανειλημμένα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης, άρχισε τελικά σήμερα χωρίς παρουσία κοινού. Ωστόσο ολόκληρη η ακροαματική διαδικασία αναμεταδίδεται ηλεκτρονικά από ιστότοπο των δικαστηρίων της Αγίας Πετρούπολης.
Καθηγητής Ιστορίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός στον Ναπολέοντα, ο Όλεγκ Σοκόλοφ συνελήφθη στις 10 Νοεμβρίου 2019.
Αστυνομικοί τον είχαν ανασύρει σε κατάσταση ευθυμίας από τον μικρό ποταμό Μόικα και είχαν βρει στο σακίδιό του δύο χέρια γυναίκας κι ένα πιστόλι κρότου. Άλλα τμήματα του σώματος του θύματος είχαν βρεθεί αργότερα σε άλλο ποτάμι.
Ο 63χρονος ιστορικός γρήγορα ομολόγησε πως είχε σκοτώσει και διαμελίσει μία πρώην φοιτήτριά του, την 24χρονη Αναστασία Εστσένκο, με την οποία συζούσε.
Ο συνήγορός του, ο Αλεξάντρ Ποτσούεφ, εξέθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων για πρώτη φορά μια νέα υπερασπιστική γραμμή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες: «υπήρξαν υποκινητές στην υπόθεση αυτή, οι οποίοι δηλητηρίασαν (το πνεύμα) του Σοκόλοφ για μακρά περίοδο» πριν από τον φόνο, υποστήριξε.
Το φημισμένο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης είχε κατηγορηθεί επίσης επειδή αδράνησε όταν ο Σοκόλοφ είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για βιαιότητες.
Μια φοιτήτρια, η οποία είχε σχέση με τον Όλεγκ Σοκόλοφ το 2008, είχε καταθέσει μήνυση υποστηρίζοντας πως την είχε δέσει σε μια καρέκλα, την είχε χτυπήσει στο πρόσωπο και είχε απειλήσει να την σημαδέψει με καυτό μέταλλο επειδή ήθελε να τον εγκαταλείψει, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Εντούτοις κανένα πειθαρχικό μέτρο δεν είχε ληφθεί σε βάρος του ιστορικού.
Αυτή η ποινική υπόθεση είχε σύντομα μεγάλο αντίκτυπο στη Ρωσία, καθώς πολλές ενώσεις είδαν σ’ αυτή μια νέα απόδειξη για τη βία που ασκείται εναντίον των γυναικών.
Κάθε χρόνο, σχεδόν 16,5 εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία ακτιβιστριών πριν από την πανδημία.
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο