και καλεί την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εξαγγελθείσα “μαζική και αδιάκριτη εκκένωση των χώρων φιλοξενίας” χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης.
Όπως αναφέρει το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει λόγο για σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας, ωστόσο από τα 8.752 άτομα που έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS, μόνο 1.590 άτομα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ενώ παράλληλα με την «έξωσή» τους θα διακοπεί και η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν.
Η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία εφαρμογής του μέτρου. “Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή εξόδου της κοινωνίας από την περίοδο εγκλεισμού όπου η οικονομία της χώρας και το επίπεδο προστασίας των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων έχει διασαλευτεί ενώ οι πλέον ευάλωτοι αποδεδειγμένα υπέστησαν δυσανάλογο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.
Η ΕΕΔΑ προσθέτει ότι “αντιλαμβάνεται ότι πράγματι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας παραμένουν επί μακρόν σε καταλύματα που προορίζονται για αιτούντες διεθνή προστασία, πολλές φορές πλέον των δύο ετών από την αναγνώριση τους” ωστόσο στέλνει το μήνυμα ότι “η διακινδύνευση των εννόμων αγαθών μιας ευάλωτης ομάδας πληθυσμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί χάριν εξυπηρέτησης των αναγκών μιας άλλης ευάλωτης ομάδας. Η προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη και δε χωρεί εκπτώσεων”.
Η Εθνική Επιτροπή ζητάει από την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εκκένωση των χώρων φιλοξενίας χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης, να διασφαλίσει ότι τα σχέδια αποκατάστασης της Οικονομίας την επόμενη ημέρα του εγκλεισμού λόγω Covid-19 δεν παραβιάζουν την αρχή της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των ομάδων του πληθυσμού, καθώς και να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια ολιστική πολιτική για την ένταξη των προσφύγων ήδη από το στάδιο κατά το οποίο είναι αιτούντες άσυλο.
Τέλος, ζητάει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία έναντι των προσφύγων και μεταναστών.
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σοκαριστικό βίντεο από ατύχημα σε τσίρκο: Ακροβάτισσα που χόρευε κρεμασμένη από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
- Αυτά που έλεγαν οι Γερμανοί στους Έλληνες, ετοιμάζονται να τα ζήσουν οι ίδιοι
- Χειροπέδες σε 67χρονο για εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής
- Συνάντηση Χατζηδάκη με ανώτερo αξιωματούχο του ΚΚ Κίνας
- «Ο Πούτιν με έχει απογοητεύσει», λέει ο Τραμπ, video
- 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία
- Χάος στην αλβανική Βουλή: Ο Ράμα «έχρισε» την πρώτη «AI Υπουργό» – ΒΙΝΤΕΟ
- Χαλκιδική: Κινητοποίηση για αλλοδαπό δραπέτη των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας
- Για «ιστορική συμφωνία για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη» μιλά ο Τραμπ από τη Βρετανία, video
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις
Κύρια Θέματα

















