Οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορονοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορονοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.
Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.
«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.
«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».
Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.
amna / photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Σίσι αποκάλεσε το Ισραήλ «εχθρό» – Η πρώτη φορά που Αιγύπτιος πρόεδρος προβάινει σε τέτοιο χαρακτηρισμό
- Έπος! Αυτό ανακάλυψαν κάτω από τις αναρτήσεις του Ζελένσκι, vid
- Τα «καρφιά» του ΠΑΣΟΚ για την «μεταγραφή» Λοβέρδου στη ΝΔ
- Πυρκαγιά ξέσπασε στην Άνδρο – Προειδοποιητικό μήνυμα του 112
- Αυξήθηκε τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας
- Ένα σατιρικό ( ; ) ΒΙΝΤΕΟ που δείχνει σε τι κατάσταση έχουν φτάσει οι ΗΠΑ
- Πέθανε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, είδωλο του Χόλιγουντ
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα για διακίνηση ναρκωτικών και ανθρωποκτονία
- Το γλέντι της Εθνικής στον Φέρρη – Το αυτοσχέδιο τραγούδι και οι χοροί! vid
- Φάμελλος: Ζητούμε τον τερματισμό της επιχείρησης κατάληψης της Γάζας