Η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάστασή τους και την πορεία της νοσηλείας τους, όπως έδειξαν δύο κλινικές δοκιμές, μία κινεζική και μία γαλλική.
Η χλωροκίνη και η συγγενική υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, είναι ανάμεσα στα φάρμακα που δοκιμάζονται τελευταία κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορες χώρες.
Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κινεζική δοκιμή, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσινγκ Σίε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου Ρουιτζίν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αφορούσε 150 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19, από τους οποίους οι μισοί πήραν υδροξυχλωροκίνη και οι άλλοι μισοί όχι.
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που πήραν υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερη βελτίωση (μόνο 4%) όσον αφορά την αναπνευστική δυσχέρεια, σε σχέση με όσους δεν πήραν αυτό το φάρμακο. Επίσης, οι πρώτοι είχαν περισσότερες παρενέργειες, κυρίως διάρροια.
Η γαλλική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματιέ Μαεβά του Νοσοκομείου Ανρί-Μοντόρ και του Πανεπιστημίου Paris-Est Creteil του Παρισιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αφορούσε 180 ασθενείς, 18 έως 80 ετών, με πνευμονία Covid-19 και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, οι οποίοι αρχικά χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά όχι διασωλήνωση σε ΜΕΘ.
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασής τους, εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «η υδροξυχλωροκίνη έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 λόγω των θετικών αποτελεσμάτων σε μικρές μελέτες. Όμως, τα αποτελέσματα της δικής μας μελέτης δεν υποστηρίζουν τη χρήση της σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο και απαιτούν οξυγόνο».
Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:
https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1849
και
https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1844
Παύλος Δρακόπουλος / APE MPE/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απεβίωσε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ένας από τους κορυφαίους προπονητές της γενιάς του
- Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν
- Και στο Ντουμπάι, φεστιβάλ σκύλων σαν να μην συμβαίνει τίποτα
- Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: Επιστροφή στον διάλογο και σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας στα Στενά του Ορμούζ
- Στενά του Ορμούζ: Το σχέδιο που απειλεί σημαντικά το δολάριο και μπορεί να φέρει νέα δεδομένα
- Ιδιοκτήτρια ενός άτακτου γάτου στη Γαλλία κλήθηκε από δικαστήριο να… πληρώσει 100 ευρώ στον γείτονά της
- Artemis II: Εντυπωσιάζουν οι νέες φωτογραφίες της Γης από την αθέατη πλευρά της Σελήνης
- Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο – Εισήγαγε ναρκωτικά από ΗΠΑ Ισπανία και Βρετανία
- Τι επέτρεψε η Πορτογαλία σε αμερικανικά αεροσκάφη, αρκεί να μην βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές στο Ιράν
- Το βίντεο έγινε παγκόσμιο viral: Επικίνδυνο ψάρι δαγκώνει θανάσιμα ακόμη και κομμένο στα 2









