Ο νέος κορωνοϊός καταστρέφεται γρήγορα από το φως του ήλιου, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη, αν και η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και αξιολογηθεί.
Ο William Bryan, σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον ιό, προσφέροντας ελπίδα ότι η εξάπλωσή του θα μπορούσε να σταματήσει το καλοκαίρι.
«Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση ως σήμερα είναι το ισχυρό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει το ηλιακό φως στην καταστροφή του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα. Έχουμε δει παρόμοιο αποτέλεσμα και με την υψηλή θερμοκρασία και με την υγρασία, με τις δύο αυτές συνθήκες να είναι οι λιγότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ιού», επισημαίνει ο ίδιος.
Ο Bryan μοιράστηκε μια διαφάνεια που συνοψίζει τα σημαντικά ευρήματα του πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο National Biodefense Analysis και Countermeasures Center στο Μέριλαντ.
Έδειξε καταρχήν ότι ο χρόνος ημιζωής του ιού ήταν 18 ώρες όταν η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 21 και 24 βαθμών, με υγρασία 20% σε μια μη πορώδη επιφάνεια, όπως λ.χ. το ανοξείδωτο ατσάλι. Προσοχή, όμως, και εδώ είναι το ενδιαφέρον:
Ο χρόνος ημιζωής μειώθηκε σε έξι ώρες όταν η υγρασία αυξήθηκε στο 80% και σε μόλις δύο λεπτά όταν προστέθηκε το φως του ήλιου στην εξίσωση. Ο Bryan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες «θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η μετάδοση μπορεί να μειωθεί». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ελαττωμένη εξάπλωση δεν σημαίνει ότι ο ιός θα εξαλειφθεί εντελώς και οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν να αρθούν πλήρως».
Ωστόσο, το ίδιο το έγγραφο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει για εξέταση, καθιστώντας δύσκολο για τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες το να κρίνουν τη μεθοδολογία της έρευνας. Ένα βασικό ερώτημα, για παράδειγμα, είναι ποια είναι η ένταση και το μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα και αν αυτό μιμείται με ακρίβεια τις φυσικές συνθήκες φωτός το καλοκαίρι.
Σημειωτέον, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συμφωνήσει ότι ο ιός έχει καλύτερη «επίδοση» σε κρύο και ξηρό καιρό από ό, τι σε θερμές και υγρές συνθήκες, και ότι σε αυτό μπορεί να οφείλεται ο χαμηλότερος ρυθμός εξάπλωσης σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Η Αυστραλία, για παράδειγμα, έχει κάτω από 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 77 θανάτους – πολύ κάτω από πολλά κράτη του βόρειου ημισφαιρίου. Κάτι αντίστοιχο, βέβαια, έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλους ζωοϊούς, κάτι που έχουν επισημάνει τις προηγούμενες εβδομάδες και άλλοι επιστήμονες.
(ygeiamou – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σαλβίνι: «Πρέπει να αποφασιστεί μερική αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας»
- Το Κρεμλίνο χαιρέτησε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
- Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη
- «Βόμβα» από Ρωσία: Έχουν «ξεκινήσει μυστικές συζητήσεις» στην ΕΕ για την δημιουργία πυρηνικών όπλων
- Τοποθετούνται γιατροί οπλίτες θητείας στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Ρουμέλης και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων
- Σύμβαση για έργα ενεργειακής αναβάθμισης στρατοπέδων υπογράφει σήμερα ο Ν. Δένδιας
- Ν. Ανδρουλάκης από Βαρβάκειο αγορά: Η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού
- Κ. Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός θυμίζει αθλητή που πιάστηκε ντοπαρισμένος
- Νέα εντολή εκκένωσης συνοικιών της Βηρυτού – Στον Λίβανο δεν υπάρχει εκεχειρία, τονίζει το Ισραήλ
- ΥΠΑΑΤ: Συνολικά 2.147 κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων και 25 κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο









