Με αφορμή την περίπτωση γυναίκας που είχε πάρει εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό», αλλά στη συνέχεια το τεστ της βρέθηκε ξανά θετικό, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό.
«Πρόκειται για ασθενή που ήταν θετική, είχε συμπτωματολογία και νοσηλεύτηκε για τον ιό. Εξήλθε της κλινικής με αρνητικό έλεγχο και σε υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων, που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες ημέρες μετά ελέγχθηκε και βρέθηκε θετική», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι επαναλήφθηκαν οι έλεγχοι της γυναίκας και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αρνητικός ο ενδιάμεσος και θετικός ο πιο πρόσφατος. Τόνισε όμως ότι αυτό πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, για το αν πρόκειται για περίπτωση επαναλοίμωξης.
«Δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για το τι συνέβη. Ανίχνευσες τον ιό τη μία φορά, αλλά δεν τον ανίχνευσες την άλλη γιατί δεν είχες πολύ καλό δείγμα; Ή όντως ο οργανισμός τον είχε καταπολεμήσει και τώρα τον ανιχνεύεις γιατί κάτι άλλο αναζωπυρώνει την παρουσία του ιού ή του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον μεταδίδεις κιόλας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
«Φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε δεν έχει σχέση με παρουσία του ιού, είναι κάτι άσχετο, πιθανώς μια φαρμακευτική επιπλοκή», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι η περίπτωση δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλα που έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία. «Μάλλον πρόκειται, όπως και τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, για παρουσία του γενετικού υλικού του ιού, που δεν σημαίνει και μετάδοση του ιού και όχι για επαναλοίμωξη, αλλά θα το παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους», τόνισε και σημείωσε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης στην Ελλάδα.
Το «ανεξήγητο» σύνδρομο σε παιδιά στη Βρετανία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε και για την προειδοποίηση προς γιατρούς στη Βρετανία, για παιδιά που προσβάλλονται από ένα σύνδρομο το οποίο ενδεχομένως να έχει σχέση με τον νέο κορωνοϊό. Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πρόκειται για πάρα πολύ μικρό αριθμό ασθενών, και ότι αυτό το φαινόμενο δεν αναιρεί το μήνυμα ότι η ασθένεια είναι πολύ σοβαρή σε πολύ λίγες περιπτώσεις παιδιών.
«Μοιάζει με τον νέο κορωνοϊό και είναι ή ένα τοξικό σοκ- που την κάνουν μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος- ή μια νόσος που λέγεται Καβασάκι, άγνωστης αιτιολογίας, που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Σε κάποια από τα παιδιά βρίσκουν τον κορωνοϊό, σε άλλα όχι. Πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό- λόγω της πολύ μεγάλης κυκλοφορίας του στην κοινότητα στη Βρετανία- ή ότι οφείλεται σε άλλο παθογόνο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην ενημέρωση που έστειλε το NHS σε γιατρούς στη Βρετανία.
«Αυτό πόρρω απέχει από τον συναγερμό ή από το ότι άλλαξε κάτι στην εικόνα της νόσου για τα παιδιά και ότι αυτά νοσούν σοβαρά. Όχι, είναι φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα. Όταν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία ιού, μπορεί να αρρωστήσουν παιδιά από αυτό ή από κάτι άλλο και πρέπει να έχεις επαγρύπνηση και αυτό κάνει το NHS. Συνιστά επαγρύπνηση στους γιατρούς. Είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τον ιό στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
lifo.gr / photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παράταση υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
- Το μέλλον της Γροιλανδίας κρέμεται από μία κλωστή, σύμφωνα με πρώην πρωθυπουργό της περιοχής
- Το βίντεο Μητσοτάκη για την παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων» – Από την υπογραφή μέχρι την άφιξη στη Σαλαμίνα
- Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Ουτρέχτης – Κατέρρευσαν κτίρια, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, vid
- Νέα έκρηξη του Κιλαουέα στη Χαβάη – Δείτε βίντεο με το εντυπωσιακό συντριβάνι λάβας
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κούβα σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τον τυφώνα Μελίσα
- Φωτιά σε υπαίθριο χώρο στη Δάφνη Αττικής – Στο σημείο 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα
- Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στα Χανιά – Βεβαίωση 111 παραβάσεων και αντίστοιχη επιβολή διοικητικών προστίμων
- Λονδίνο: Φόβοι του δημάρχου για αύξηση της ανεργίας λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης
- Εξελίξεις εν όψει; Δήλωση έκπληξη» του Μερτς για την Ρωσία! Την επικαλέστηκε ο απεσταλμένος του Πούτιν
Κύρια Θέματα









