Ήττα για τις δυνάμεις του Χαφτάρ στη Δυτική Λιβύη

Οι μάχες που έλαβαν χώρα χθες στην παραλιακή ζώνη της δυτικής Λιβύης γύρω από τις πόλεις Αλ-Ζαουίγια, Ζουχάρα, Ρικδαλίν και Ζέλτεν, δεν έληξαν με καλή έκβαση για τις δυνάμεις του LNA αφού οι δυνάμεις του GNA υποστηριζόμενες από το τα τουρκικά drone επιτέθηκαν με αριθμητική υπεροχή και από πολλαπλές κατευθύνσεις κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ […]

Οι μάχες που έλαβαν χώρα χθες στην παραλιακή ζώνη της δυτικής Λιβύης γύρω από τις πόλεις Αλ-Ζαουίγια, Ζουχάρα, Ρικδαλίν και Ζέλτεν, δεν έληξαν με καλή έκβαση για τις δυνάμεις του LNA αφού οι δυνάμεις του GNA υποστηριζόμενες από το τα τουρκικά drone επιτέθηκαν με αριθμητική υπεροχή και από πολλαπλές κατευθύνσεις κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ και κατάφεραν να θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους το δρόμο από την Τυνισία μέχρι την Τρίπολη.

Η προσπάθεια συνέχισης της επίθεσης του GNA προς την αεροπορική βάση του της Al Watya ανακόπηκε λόγο της δράσης της αεροπορίας του LNA οπότε και η επιχείρηση σταμάτησε αφού ο GNA πέτυχε το σκοπό του ο οποίος ήταν η διάνοιξη του δρόμου μέχρι την Τυνισία. Λόγο της νίκης τους αυτής οι αρχηγοί του νιώθουν αρκετά ισχυροί ώστε να δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν σύντομα μάχες κατά τις οποίες θα απελευθερώσουν όλη τη Λιβύη. Τα εδάφη που κατέλαβε ο GNA τα κατείχε και πρίν μερικές εβδομάδες όταν μετά από μία αποτυχημένη επίθεση προς τη βάση του Al-Watya οι δυνάμεις του Χαφτάρ αντεπιτέθηκαν και λόγο της αποδιοργάνωσης που πέτυχαν είχαν καταφέρει να τις καταλάβουν.

Τα πράγματα όμως δε θα είναι τόσο εύκολα, για καμία από τις δύο πλευρές. Ο Χαφτάρ έχει το πλεονέκτημα στο έδαφος και τους αριθμούς κατά πάσα πιθανότητα μαζί με μία μικρή αεροπορία από παλαιά αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία όμως κάνουν τη δουλειά τους. Ο GNA έχει ως αεροπορική υποστήριξη τα τουρκικά UAV τα οποία χτυπούν στόχους και στα μέτωπα και στις γραμμές ανεφοδιασμού του LNA αλλά με μεγάλο κόστος σε απώλειες αφού οι Λίβυοι έχουν ρίξει 25 (καταγεγραμμένα) και κάποια ακόμα έχουν καταστραφεί στο έδαφος από τους βομβαρδισμούς του LNA. Οι Τούρκοι είχαν μεταφέρει τουλάχιστον 40 UAV στη Λιβύη από τα συνολικά 92 που έχουν παράξει( η παραγωγή συνεχίζεται).

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε πολλά επεισόδια ακόμα και για τις δύο πλευρές και η όλη επιχείρηση θα συνεχίζει να κοστίζει στην Τουρκία εξοπλισμό και χρήματα με την οικονομία της στα όρια της κατάρρευσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί