Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στους ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν καπνίσει, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα.
Ο κίνδυνος είναι ανάλογος με τον κίνδυνο των καπνιστών χωρίς ΧΑΠ.
Ο όρος «ομπρέλα» ΧΑΠ καλύπτει διάφορες αναπνευστικές παθήσεις που δυσκολεύουν την αναπνοή, όπως η βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για ΧΑΠ, η οποία με τη σειρά της, όπως δείχνει η νέα μελέτη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων ακόμη και σε μη καπνιστές. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς με ΧΑΠ (40%) δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.
Οι ερευνητές του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Σάμσουνγκ στη Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό Thorax, ανέλυσαν στοιχεία για 338.548 άτομα ηλικίας 40 έως 84 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου των πνευμόνων, σε βάθος επταετίας στη διάρκεια της οποίας 1.834 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο πνευμόνων, ενώ 290 διαγνώσθηκαν με ΧΑΠ.
Μεταξύ των νυν και πρώην καπνιστών, εκείνοι χωρίς ΧΑΠ είχαν περίπου διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων, ενώ εκείνοι με ΧΑΠ εξαπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ και δεν είχαν ΧΑΠ. Μεταξύ όσων δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, εκείνοι με ΧΑΠ είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τους μη καπνιστές χωρίς ΧΑΠ.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://thorax.bmj.com/lookup/doi/10.1136/thoraxjnl-2019-213732
Παύλος Δρακόπουλος / APE MPE/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου – Τι διεκδικεί
- Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών
- Υπόθεση Jimmy Kimmel: «Πόλεμος» Hollywood-Δεξιάς – Νέος χαμός στις ΗΠΑ
- «Ελεγχόμενο χάος»: Στην φόρα το σχέδιο των διεθνιστών
- ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των πολεοδομιών στο Κτηματολόγιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ
- Πειραιάς: Κρατούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στα κρατητήρια του ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου
- ΠΟΥ: Τα νοσοκομεία στη Γάζα είναι στο χείλος της κατάρρευσης
- Άγρια επίθεση 16χρονου σε 15χρονο στην Ανατολή Ιωαννίνων – Του έσπασε την κάτω γνάθο
- Β. Σπανάκης: Έρχεται νέος ληξιαρχικός νόμος και αναβάθμιση του Ειδικού Ληξιαρχείου
- Η… βόλτα της Φινλανδής πρώην πρωθυπουργού στο «εμπόλεμο» Κίεβο, vid
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ
