Οι Η.Π.Α. απειλούν το Λιβανέζικο Στρατό (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού πενταγώνου προβλέπονται και ποσά για την ενίσχυση των συμμάχων χωρών των Η.Π.Α. ανά την υφήλιο τα οποία μπορεί να μεταφραστούν και σε εξοπλισμό. Πρακτικά πρόκειται περί της συνέχισης, σε μικρότερη κλίμακα, του καθ’ όλα πετυχημένου σχεδίου Μάρσαλ στον 21ο αιώνα. Στα πλαίσια μίας τέτοιας στήριξης, ο Λιβανέζικος στρατός λαμβάνει κάθε […]

Στον ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού πενταγώνου προβλέπονται και ποσά για την ενίσχυση των συμμάχων χωρών των Η.Π.Α. ανά την υφήλιο τα οποία μπορεί να μεταφραστούν και σε εξοπλισμό. Πρακτικά πρόκειται περί της συνέχισης, σε μικρότερη κλίμακα, του καθ’ όλα πετυχημένου σχεδίου Μάρσαλ στον 21ο αιώνα.

Στα πλαίσια μίας τέτοιας στήριξης, ο Λιβανέζικος στρατός λαμβάνει κάθε χρόνο χρηματική υποστήριξη η οποία μεταφράζεται κυρίως σε εκπαίδευση και δευτερευόντως σε εξοπλισμό αρκεί φυσικά να πληρούνται κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις οι Οποίες είναι να μην θεωρείται εχθρός από τους Λιβανέζους ο Ισραηλινός Στρατός και κατά δεύτερον να θεωρείται εχθρική δύναμη η Χεζμπολάχ.

Όσον αφορά το Ισραήλ, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού τη μεθόριο με το Ισραήλ την ελέγχει η Χεζμπολάχ, εξ’ ού και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή το 2006, οπότε ο λιβανέζικος στρατός δεν εμπλέκεται.

Όσον αφορά όμως τη Χεζμπολάχ, τα πράγματα είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολα. Η οργανωμένη από Ιράν παραστρατιωτική οργάνωση και πλέον αυτόνομη με οικονομικές εισροές από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και την παροχή υλικού από το Ιράν, αποτελεί κράτος εν κράτει στο  Λίβανο και αριθμεί 20.000 μαχητές και άλλους τόσους σε εφεδρεία. Τυχόν αγώνας εναντίων του θα σημάνει εμφύλιο εντός του Λιβάνου και αυτό το γνωρίζουν καλά στις τάξεις του Λιβανέζικου στρατού.

Οι Η.Π.Α. κατηγορούν τις δυνάμεις του Λιβανέζικου στρατού ότι συνεργάστηκαν με τη Χεζμπολάχ για την εκκαθάριση των συρο-λιβανέζικων συνόρων από το ISIS και τους Σύριους αντάρτες. Η Χεζμπολάχ θέλει τη συνεργασία εντός του Λιβάνου ώστε να κρατεί σε ειρήνη των πληθυσμό της και άρα την πηγή του έμψυχου δυναμικού της. Επίσης, η οργάνωση μετά από 6 χρόνια πολέμου εντός Συρίας αναβαθμίστηκε σε δυνατότητες στο πεδίο της μάχης καθώς και σε εξοπλισμό ( δημιούργησε ακόμα και μία πλήρως εξοπλισμένη τεθωρακισμένη ταξιαρχία) και αποτελεί έναν πλήρως μάχιμο σχηματισμό που μπορεί να τα βάλει με τον Ισραηλινό στρατό αποτελεσματικά.

Το επόμενο διάστημα θα δοθούν και οι απαντήσεις από πλευράς Λιβανέζων οι οποίες δε θα ναι μάλλον τόσο ξεκάθαρες όσο τις θέλουν οι Η.Π.Α.

Παρακολουθήστε το επίμαχο βίντεο από το τέλος των επιχειρήσεων στα βουνά του Αρσάλ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί