Τα πάνω-κάτω μπορεί να φέρει μια νέα έρευνα για την ικανότητα του κορωνοϊου Covid-19 να μεταδίδεται μέσω του αέρα και των επιφανειών. Όπως αποκαλύπτει, ο κορονοϊός ενδέχεται να αιωρείται για πολλή ώρα στον αέρα και να «ταξιδεύει» σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη απ` ό,τι είκαζαν έως τώρα οι επιστήμονες.
Στην πραγματικότητα, στον αέρα μπορεί να αιωρείται επί τουλάχιστον 30 λεπτά. Η, δε, απόσταση όπου μπορεί να φτάσει στο διάστημα αυτό, φτάνει μέχρι και τα 4,5 μέτρα!
Η ίδια έρευνα ανατρέπει, επίσης, την πεποίθηση ότι ο ιός επιζεί για λίγες ώρες στα αντικείμενα. Όπως αποκαλύπτει, σε μερικές επιφάνειες επιβιώνει για ημέρες.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι της κινεζικής κυβέρνησης. Τα ευρήματά της θέτουν υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικές συστάσεις των υγειονομικών Αρχών για την προστασία από τον ιό. Η σύσταση αυτή είναι να διατηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου στους δημόσιους χώρους.
«Στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους η απόσταση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού υπερβαίνει την ευρέως αναγνωρισμένη απόσταση ασφαλείας», γράφουν οι ερευνητές στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση Practical Preventive Medicine.
Οι μάσκες και τα μολυσμένα αντικείμενα
Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, τα νέα ευρήματα αμφισβητούν και μία άλλη σύσταση: να μην φοράμε χειρουργικές μάσκες αν είμαστε υγιείς. Όπως λέει, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες, επειδή ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αιωρείται τόσο πολλή ώρα.
Οι Κινέζοι επιδημιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν επιζεί μόνο μερικές ώρες στα μολυσμένα αντικείμενα. Αντιθέτως, μπορεί να επιζήσει επί ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες και υπό ορισμένες συνθήκες.
Η διάρκεια της επιβίωσής του εξαρτάται από το υλικό και το είδος της επιφάνειας. Παραδείγματος χάριν, σε θερμοκρασία περίπου 37 βαθμών Κελσίου, επιβιώνει επί 2-3 ημέρες στο γυαλί, το ύφασμα, το μέταλλο, το πλαστικό και το χαρτί!
Εφόσον ό
λα αυτά τα ευρήματα επαληθευτούν, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τις συστάσεις για πρόληψη που δίνουν έως σήμερα οι ειδικοί και οι οποίες βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε όσα γενικώς γνωρίζουν για τους κορωνοϊούς και όχι ειδικώς για τον Covid-19.
Πως μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε ένα λεωφορείο
Η όλη έρευνα βασίστηκε σε μια τοπική έξαρση του κορωνοϊού στις 22 Ιανουαρίου 2020. Τις μέρες εκείνες οι Κινέζοι ταξίδευαν πολύ, λόγω των διακοπών για την κινέζικη πρωτοχρονιά. Το περιστατικό που αναλύθηκε συνέβη στην επαρχία Hunan της Κίνας.
κορωνοϊός
Ένας άνδρας, γνωστός ως «επιβάτης Α», επιβιβάστηκε σε ένα πούλμαν για ένα πολύωρο ταξίδι. Κάθισε στο πίσω μέρος του οχήματος, στην δεύτερη σειρά καθισμάτων από το τέλος. Ένιωθε ήδη άρρωστος, αλλά δεν είχε ακόμα ανακηρυχθεί ο κορωνοϊός «εθνική κρίση» στην Κίνα. Έτσι, δεν φορούσε χειρουργική μάσκα ούτε λάμβανε κάποιο μέτρο προφύλαξης. Το ίδιο (δεν) έκαναν και οι συνεπιβάτες του.
Από Klik.gr, ΦΩΤΟ unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παπαστεργίου: Πάμε να κτίσουμε μία Ελλάδα ψηφιακή
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
- Κλείνουν στις 15:30 οι σταθμοί του Μετρό “Κορυδαλλός” και “Μανιάτικα” με εντολή της ΕΛΑΣ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ
