Ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ σε τεταμένο κλίμα και υπό πίεση χρόνου, περιορίζοντας τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ θα συναντηθούν στις αρχές του απογεύματος για μια συνάντηση μίας ώρας. Στη συνέχεια προβλέπεται να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη.
Μετά τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα των διαπραγματευτικών εντολών των δύο πλευρών, οι οποίες υπογράμμισαν τις κόκκινες γραμμές τους επιβεβαιώνοντας τις βαθιές τους διαφορές, το ερώτημα είναι αν είναι εφικτό να βρεθεί πεδίο συνεννόησης.
Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών και μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε τελειώνει η μεταβατική περίοδος, τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις.
Ένας πρώτος απολογισμός των συνομιλιών είναι προγραμματισμένος για τον Ιούνιο, όταν ΕΕ και Βρετανία θα εκτιμήσουν αν είναι εφικτή η σύναψη συμφωνίας ως το τέλος του έτους.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απείλησε την Πέμπτη ότι θα κλείσει την πόρτα των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, αν θεωρήσει ότι δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας.
Αλλά και ο Μάικλ Γκόουβ, ανώτερο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, παρουσίασε μια αδιάλλακτη στάση σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή. «Θέλουμε την καλύτερη δυνατή εμπορική σχέση με την ΕΕ. Όμως δεν θα διαπραγματευθούμε την νεοαποκτηθείσα κυριαρχία μας», τόνισε.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν γύρω από τρία θέματα: τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και τους όρους ανταγωνιστικότητας, την επίλυση των διαφορών και την αλιεία. Τρία ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα.
Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει εύκολα την πρόσβαση στην αγορά της των 440 εκατομμυρίων καταναλωτών, προειδοποιώντας ότι δεν θα συνάψει μια συμφωνία «ανεξαρτήτως κόστους».
Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών της Μάγχης θα μειωθούν δραματικά και ΕΕ και Βρετανία θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν ποσοστώσεις και δασμούς.
«Γενικά είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας. Είναι δύσκολο να έχει επιτευχθεί πολλή πρόοδος ως τότε, οπότε η κατάσταση θα αρχίσει να είναι τεταμένη», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες για το Brexit.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Γ. Βρούτσης επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο και ανακοίνωσε νέο αθλητικό κέντρο στο νησί
- «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Έρχεται πανελλαδική εφαρμογή με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
- Παρέμβαση της Κίνας με αιχμές κατά του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη
- Νίκος Παπαθανάσης: Παρεμβάσεις 2,18 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στον δήμο Πρεσπών
- Αλ. Τσίπρας στον ΠτΔ: Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
- Μελόνι: «Στην Ευρώπη υπάρχει σίγουρα μια ιταλογερμανική ατμομηχανή»
- Θεσσαλονίκη: Από τη Δευτέρα 16/2 τα φάρμακα υψηλού κόστους θα διατίθενται στα φαρμακεία της γειτονιάς
- Η αγάπη για τον Πούτιν έφτασε μέχρι την Κίνα! Viral το ΒΙΝΤΕΟ
- Φρίκη στη Γαλλία: Βρέθηκαν δύο νεκρά μωρά μέσα σε καταψύκτη – ‘Ύποπτη μια 50χρονη μητέρα εννέα παιδιών
- Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας λέει ότι έχει προσκληθεί στις ΗΠΑ









