Ο εγκέφαλος του τουρκολιβυκού μνημονίου, αντιναύαρχος Σιχάτ Γιαγτσί, εισηγήθηκε στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, για να επιτευχθεί συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων οδών, δηλαδή της ΑΟΖ, παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε η Άγκυρα με την ισλαμιστές της Λιβύης που κατέχουν την Τρίπολη.
Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε ο Σινάν Ουλγκέν, επικεφαλής του κέντρου μελετών EDAM, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε άμεσα. Είναι αναγκαίο να υπογράψουμε με το Ισραήλ, όσο πιο γρήγορα γίνεται, την ίδια συμφωνία σχετικά με την ΑΟΖ που υπογράψαμε με την Λιβύη. Πρέπει να το κάνουμε οπωσδήποτε αυτό».
Σημειώνεται πως το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα, η οποία έχει εκ των προτέρων δεχθεί να αναγνωρίσει μελλοντική ελληνική ΑΟΖ. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, σε περίπτωση που πετύχει το σχέδιο τη Τουρκίας, τότε η Ελλάδα και Κύπρος απομονώνονται εντελώς, χάνοντας κάθε σύμμαχο.
Υπενθυμίζεται ότι ως ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής ενέργειας.
Η έκταση της ΑΟΖ υπολογίζεται έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, ενώ η δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους αφορά τα ύδατα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σ.σ. η επιφάνεια αποτελεί διεθνή ύδατα), ο βυθός και το υπέδαφος (διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες).
Δείτε πως είναι η Ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ βάσει διεθνούς δικαίου, και πως την θέλει η Τουρκία, με το μνημόνιο με την Λιβύη και το επιδιωκόμενο μνημόνιο με το Ισραήλ.



ΦΩΤΟ VIDEO SCREENSHOT
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Η χειρότερη χιονόπτωση εδώ και μια δεκαετία» πλήττει την κεντρική Βρετανία, vid
- Κ. Τσιάρας: 9 στους 10 αγρότες που είναι στο πρόγραμμα “ΓΑΙΑ” θα λάβουν τη νέα χαμηλή τιμή για το αγροτικό ρεύμα
- Άνδρας στη Μόσχα κάνει τεστ στο δρόμο για να δει πόσο ασφαλής πόλη είναι, vid
- Στις 23–24 Ιανουαρίου, στο Περιστέρι, η 50ή «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ
- «Η χρονιά ξεκίνησε ταραγμένα» – Ηχηρή παρέμβαση Μεντβεντεφ για τα γεγονότα που «τρέχουν»
- Η διάσημη συγγραφέας Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσιε θρηνεί την απώλεια του ενός έτους γιου της
- Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία στις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού
- Αυτή είναι η Γιοντάμα: Η νέα γάτα-σταθμάρχης της Ιαπωνίας! vid
- Αυτό κι αν είναι εξωφρενικό σενάριο! Dugin: «Καλή ιδέα να ρίξει ο Τραμπ πυραύλους στο Λονδίνο»
- Χειροπέδες σε 27χρονο στη Θεσσαλονίκη: Τον κατήγγειλε η πρώην σύντροφός του για βιασμό και revenge porn









