Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος(ESA)άρχισε να παράγει οξυγόνο από προσομοιωμένη σεληνιακή σκόνη (ρηγόλιθο), σε μια πιλοτική μονάδα που είναι εγκατεστημένη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) στην Ολλανδία.
Η πρωτοποριακή τεχνολογία -ουσιαστικά η δημιουργία αέρα στο φεγγάρι- μπορεί να αποδειχθεί ζωτική για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές αποίκισης της Σελήνης, οι οποίες θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τους τοπικούς πόρους τόσο για να αναπνέουν οι άνθρωποι οξυγόνο όσο και για να παράγουν πυραυλικά καύσιμα, που επίσης χρειάζονται το οξυγόνο.
Ο σεληνιακός ρηγόλιθος αποτελείται σε ποσοστό 40% ως 45% από οξυγόνο, που είναι το πιο άφθονο συστατικό της σεληνιακής σκόνης. Όμως αυτό το οξυγόνο είναι προσδεμένο χημικά με τη μορφή οξειδίων, συνεπώς δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμο. Η νέα ευρωπαϊκή μονάδα επιτρέπει την εξαγωγή του οξυγόνου από τον ρηγόλιθο, ενώ ό,τι απομένει από αυτόν, μετατρέπεται σε επίσης χρήσιμα κράματα μετάλλων.
Ο πυρήνας της τεχνολογίας αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία Metalysis. Ο ρηγόλιθος τοποθετείται σε ένα μεταλλικό δοχείο μαζί με άλατα, θερμαίνεται σε θερμοκρασία έως 950 βαθμών Κελσίου και μετά διοχετεύεται σε αυτόν ηλεκτρικό ρεύμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο διαχωρισμός του οξυγόνου.
Η όλη διαδικασία εξαγωγής οξυγόνου είναι αθόρυβη και το οξυγόνο μπορεί να αποθηκευθεί μετά την παραγωγή του. Μια μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής οξυγόνου από σεληνόσκονη θα είναι έτοιμη έως τα μέσα της δεκαετίας μας, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και στη Σελήνη.
Τόσο η ESA όσο και η NASA έχουν θέσει ως στόχο να στείλουν ανθρώπους στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια και αυτή τη φορά διάχυτη είναι η επιθυμία για μια πιο μόνιμη εγκατάσταση και για την πρώτη σεληνιακή βάση. Ο επόμενος στόχος θα είναι ο Άρης, όπου μια ανάλογη τεχνολογία δημιουργίας οξυγόνου από τοπικές πρώτες ύλες μπορεί πιθανώς να αναπτυχθεί.
Παύλος Δρακόπουλος ΑΜΕ ΜΠΕ
photo:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ρωσία: Η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα παρατείνει τον πόλεμο
- Ποια προϊόντα μπορείτε να αποθηκεύετε στην πόρτα του ψυγείου σας
- Αστυνομική επιχείρηση σε τρία ευρωπαϊκά κράτη εναντίον διεθνούς δικτύου εισαγωγής κοκαΐνης
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από το μπαλκόνι 2ου ορόφου
- Τι προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο – Όλες οι αλλαγές
- Βιολάντα-Τρίκαλα: Τι δείχνει το πόρισμα του ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη
- Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ: Η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των απελάσεων
- Με… ενθουσιασμό είδε ο Μερτς σόου κινεζικών ανθρωποειδών, vid
- Εκλογές προκηρύχθηκαν στη Δανία εν μέσω κρίσης στη Γροιλανδία
- Τέμπη: Κάλεσμα της ΓΣΕΕ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΘΗΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΒΟΑΚ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ









