Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2021, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές το 2020

«Ανάσα» στην ελεύθερη οικονομία...

Η κυβέρνηση δίνει «ανάσα» στην οικονομία, επιταχύνοντας την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δρομολογώντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στην διετία, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Οι άνθρωποι της αγοράς φυσικά πανηγυρίζουν και αναφέρουν πως οι προσδοκίες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Όπως σχολιάζει βέβαια το Iefimera.gr, για να μην ματαιωθούν αυτές οι προσδοκίες, θα πρέπει να γεμίσουν γρήγορα τα πορτοφόλια των καταναλωτών και τα ταμεία των επιχειρήσεων, καθώς η κίνηση στην αγορά παραμένει «χλιαρή».

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και πλήρης κατάργησή της το 2021.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον ALPHA δήλωσε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης: «Είχαμε σχεδιάσει την έναρξη της μείωσης για το 2021 αλλά μπορούμε να το κάνουμε το 2020 και ενδεχομένως να μπορούμε να την καταργήσουμε πλήρως το 2021».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είχε προγραμματιστεί το 2020 να ολοκληρωθεί η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Εντούτοις, αυτό μπορεί να μην συμβεί, διότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, αντ’ αυτού να προχωρήσουν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί.

Όπως διαβάζουμε στο Newsit, η συγκεκριμένη προοπτική βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες, καθώς «το μέτρο θα ωφελήσει όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει και την μείωση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον κατά 30% – 50% μέσα στο 2020.

Όπως διαβάζουμε, η εν λόγω επιβάρυνση δεν έχει αναλογικότητα και επιβάλλεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί