το οποίο θα υγροποιείται και θα εξάγεται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που αποτιμάται στα 13,3 δισεκ. ευρώ.
Η συμφωνία αυτή «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Αίγυπτος φιλοδοξεί μέσω της συμφωνίας αυτής να γίνει περιφερειακός «κόμβος» στον τομέα του αερίου.
«Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο είναι η πρώτη στο είδος της μετά την υπογραφή των συμφωνιών ειρήνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979.
Η συμφωνία για το αέριο που υπέγραψε πέρυσι ο αιγυπτιακός όμιλος Dolphinous Holdings προβλέπει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχεται από τα κοιτάσματα αερίου Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ.
Οι εξαγωγές από το Λεβιάθαν ξεκίνησαν σήμερα και εκείνες από το κοίτασμα Ταμάρ προβλέπεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος.
Σύμφωνα με την ισραηλινή Delek, μέλος της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το Λεβιάθαν, το Ισραήλ θα παρέχει 64 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για 15 χρόνια, κυρίως μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει την ισραηλινή πόλη Ασκελόν με την Αλ-Αρίς, στην Αίγυπτο.
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γιόσι Άμπου, διευθύνων σύμβουλος της Delek.
Το Κάιρο είχε εξαγάγει αέριο στο Ισραήλ και στο παρελθόν, όμως ο χερσαίος αγωγός αποτέλεσε στόχο πολλών επιθέσεων τζιχαντιστών στη χερσόνησο του Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ, το 2011 και 2012.
Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο παρουσία του Στάινιτζ για την επίσημη επικύρωση της διμερούς συμφωνίας.
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ Λάρισας ενόψει της δίκης για τα Τέμπη
- Νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα λόγω ακρίβειας ανακοινώνει η κυβέρνηση
- Η χιουμοριστική αλληλεπίδραση ενός δύτη με ένα ψάρι έγινε viral στο διαδίκτυο, vid
- Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κάλεσε τους δικηγόρους στη δίκη για τα Τέμπη να τηρήσουν τους δικονομικούς κανόνες και τη δεοντολογία
- Καρδίτσα: Συνέλαβαν ανήλικους για τον θάνατο 51χρονου τραγουδιστή
- «Πράσινη», αντιρωσική πολιτική: Αγωνία για όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν στην Ευρώπη
- Ποια ηθοποιός βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για ταινία στο πλευρό του Κέβιν Κόστνερ
- Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης
- Μια φωτιά και μια μετακόμιση έβγαλαν τη ντουλάπα της Γκουίνεθ Πάλτροου στο «σφυρί»
- Αυτό το ελληνικό νησί συγκαταλέγεται στα πιο ελκυστικά ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης για τους Ιρλανδούς









