Σε χθεσινή τους κοινή ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και το Pharma Innovation Forum (PIF) Greece καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ επιδίδονται σε παράνομους «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς», που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος, με στόχο να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων κατά την εφαρμογή του νέου νόμου (4600/2019 – ΦΕΚ 1508/06.05.2019).
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση κάνουν λόγο για δραματικές επιπτώσεις:
· Θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
· Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
· Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.
Τονίζουν ότι το νέο μοντέλο τιμολόγησης αντί να διορθώνει τις στρεβλώσεις στην τιμολόγηση, τις επιτείνει περαιτέρω, πλήττοντας πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.
Για ακόμα μια φορά ο ανορθολογισμός έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού οι φαρμακευτικές θέλουν να μειώσουν τις τιμές στα φάρμακα, αλλά το Κράτος δεν το επιτρέπει! Δηλαδή η Πολιτεία όχι μόνο δεν προσπαθεί να μειώσει τη δαπάνη, αφήνει και αυτήν την ευκαιρία που έχει τώρα με την τιμολόγηση να πάει χαμένη, με κόστος για τον ασθενή και το σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν (τόσο τα οn patent όσο και για τα οff patent) θα λάβουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ισχύει σήμερα.
Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου δεν επιτρέπεται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας να κάνει εθελούσιες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, λένε εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και αναρωτιούνται ποιος ωφελείται από αυτόν τον παραλογισμό.
Πηγή: thetoc.gr, ΦΩΤΟ eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο καιρός μέχρι και την Πρωτοχρονιά: Τι δείχνουν οι χάρτες για την Ελλάδα, vid
- Για τους… «πρόσφυγες» μίλησε στο πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας
- Κίεβο: Ουκρανικά drones έπληξαν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία
- Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια από σήμερα έως 7 Ιανουαρίου στον Οδοντωτό στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα
- Βέροια: Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία
- Μια απλή αλλά ισχυρή αλήθεια! Πόσοι μπορούν να την αντέξουν εντός Ευρώπης;
- Αττική: Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 18,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι ο «νεκρός που περπατάει» Στίβεν Κόλμπερτ πρέπει να πάει σπίτι του
- Ο Diddy καταθέτει έφεση ζητώντας «άμεση αποφυλάκιση»
- Φρίκη στη Βραζιλία: 2χρονο κοριτσάκι έπεσε σε ποτάμι και την σκότωσαν πιράνχας









