Σε νέα χαμηλά οδήγησε τις αποδόσεις 10ετών και 5ετών ομολόγων το θετικό κλίμα που επικρατεί στη δευτερογενή αγορά. Το απόγευμα το 10ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 4,51% και το 5ετες ομόλογο με 2,972%.
Η οικονομική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθιστούν πιο ελκυστικά τα ομόλογα. Παράλληλα, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα σε νέα έκδοση 5ετών ομολόγων. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τη «μερίδα του λέοντος» από τον ημερήσιο τζίρο που πραγματοποιείται στην ΗΔΑΤ, τη συγκεντρώνουν τα 5ετή ομόλογα.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 24 εκατ. ευρω, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσαν οι δύο εκδόσεις των 5ετών ομολόγων με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,16% από 4,19% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,25%, να διαμορφωθεί στο 3,91% από 3,94% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην αγορά πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1362 δολ. από το επίπεδο των 1,1370 που άνοιξε σήμερα στην αγορά. Η επιβράδυνση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και οι επί τα χείρω αναθεωρήσεις για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του ΔΝΤ, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης από την Ευρώπη, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε από το Νταβός της Ελβετίας για τους κινδύνους που απειλούν με περαιτέρω επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,115%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,235%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,376%.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1362 δολάρια.
photo:pexels.com
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δ. Παπαστεργίου: Κοινή ευθύνη κράτους και επιχειρηματικότητας για αξιοποίηση κεφαλαίου – ταλέντου – δεδομένων
- Η στιγμή που ο Μακρόν… νευρίασε με τα μικρόφωνα, vid
- ΟΑΣΘ: Ψηφιακό σύστημα καταμέτρησης επιβατών στα λεωφορεία από το νέο έτος
- Κρεμλίνο: Προετοιμαζόμαστε για επαφές με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία
- Παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιαννιτσά: Στη φυλακή μετά την απολογία του ο λογιστής
- Ντύθηκαν στα λευκά περιοχές της Σαουδικής Αραβίας! ΒΙΝΤΕΟ
- Δύο 13χρονες επιτέθηκαν σε 12χρονη σε γυμνάσιο στην Αγία Παρασκευή
- Βρήκαν τρόπο οι διεθνιστές να ρίξουν τον δεξιό Όρμπαν – Θα δοθεί μεγάλη μάχη το 2026
- Μυστήριο με νεαρό που έχει να δώσει σημεία ζωής πάνω από 10 χρόνια – Η φωτογραφία με τον “άνθρωπο – σκιά”
- Ρωσία σε Τραμπ: «Μην κάνεις αυτό το μοιραίο λάθος»









