Το 2016, η συνολική αξία των απατών σε συναλλαγές που έγιναν με κάρτες στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (Single Euro Payments Area, SEPA) – που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ μαζί με την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,4% από το 2015.
Ως ποσοστό στη συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες (4,38 τρισ. ευρώ), οι απάτες μειώθηκαν κατά 0,001 της ποσοστιαίας μονάδας στο 0,041% το 2016 από 0,042% το 2015. Η Ελλάδα είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό απατών από τις χώρες SEPA, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με διάγραμμα της έκθεσης, το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα το 2016 ήταν μικρότερο από 0,01%.
Η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει ότι το 73% του ύψους των απατών με κάρτες στον χώρο SEPA οφείλεται κυρίως σε ηλεκτρονικές απάτες (card-not-present payments), το 19% σε συναλλαγές σε σημεία πώλησης (POS) και το 8% σε συναλλαγές σε ATMs. Το 2016 σημειώθηκε σημαντική μείωση στις απάτες με κάρτες στα ATMs (-12,4%) και στα POS (-3%) σε σύγκριση με το 2015. Οι ηλεκτρονικές απάτες με κάρτες είναι η μόνη κατηγορία που σημείωσε αύξηση κατά 2,1%, φθάνοντας τα 1,32 δισ. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
- Κλείνουν στις 15:30 οι σταθμοί του Μετρό “Κορυδαλλός” και “Μανιάτικα” με εντολή της ΕΛΑΣ
- Συνάντηση Αρναουτάκη – Μητσοτάκη: Συζητήθηκε η δημιουργία δύο προσωρινών δομών παραμονής μεταναστών
- Κίνα: Ο κόσμος βρίσκεται σε σταυροδρόμι ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο
- Ξεκινά η Intervision, αντίπαλο δέος της Eurovision: «Θα το παρακολουθήσει ο μισός πλανήτης»
- Οι Ρώσοι διέσπασαν τις γραμμές των Ουκρανών στο Γιαμπόλ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΡΓΙΑ
