Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάνουν δουλειά τώρα με τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις παρεμβάσεις που έγιναν σε δυο κλιμάκια του βασικού φόρου και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού. Ταυτόχρονα, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποκαλύψει στους φορολογούμενους τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, όχι στο τέλος Αυγούστου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δουν το εκκαθαριστικό του φόρου θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Όμως, εκατομμύρια νοικοκυριά θα ζοριστούν καθώς μέχρι την ίδια ημερομηνία θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Τα φετινά ραβασάκια του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένα για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, για πολλούς φορολογούμενους που πιάνονται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου, η φορολογική επιβάρυνση θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης.
Από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ που είχε τρέξει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει ότι:
– Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων.
– Μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση πέρυσι υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 2 στους 10 φορολογούμενους. Για τους περισσότερους από αυτούς, περίπου 890.000 η μείωση θα είναι έως 50 ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Βραζιλία: Σε μονάδα εντατικής θεραπείας ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου – Σοβαρή κρίνεται η κατάστασή του
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης πολιτών άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία
- Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη η ποινή φυλάκισης στην 33χρονη που καταγγέλθηκε ότι κούρεψε και χτύπησε την κόρη της
- Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στα Στενά του Oρμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές
- Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αθέμιτη κερδοφορία – Τα 63 βασικά αγαθά υπό παρακολούθηση – Το ειδ. κόστος καυσίμων στα νησιά
- Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ – Το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
- Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια (photo)
- Το άγχος αυξάνεται εντός Ευρώπης – Τι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή»









