Κρήτη: Bγάζουν το μεροκάματο συλλέγοντας σαλιγκάρια

Eίναι τελικά είδος προς εξαφάνιση το σαλιγκάρι ή όχι.

Μάλλον όχι, αν τελικά πιστέψουμε και τους ισχυρισμούς των εμπόρων ότι οι ποσότητες που εμπορεύονται κάθε χρόνο στην Κρήτη είναι αρκετά μεγάλες .

«Υπάρχουν αλλοδαποί στην Μεσαρά που μαζεύουν 40 και 50 κιλά σαλιγκάρια την ημέρα, επί δύο ευρώ μας κάνει 80 και 100 ευρώ , ένα πολύ καλό μεροκάματο. Οι περισσότεροι αφού επιλέξουν την περιοχή που θα επισκεφτούν, αν είναι κοντά πάνε με τα πόδια , διαφορετικά μετακινούνται συνήθως με ποδήλατα. Μαζέυουν τα σαλιγκάρια , τα κρύβουν έξω στη φύση και στη συνέχεια αφού με ειδοποιήσουν πάω και τα παίρνω.

Αυτό βέβαια γίνεται από τη μια για να αποφύγουν τα σχόλια και από την άλλη για να μην σηκώνουν τόσο βάρος. Στην περιοχή της Μεσαράς εγώ αγοράζω 20 περίπου τόνους το χρόνο , ενώ σε όλη τη Κρήτη, απ ότι γνωρίζω διακινούνται γύρω στους 400 τόνους . Τα περισσότερα σαλιγκάρια καταναλώνονται εντός Ελλάδας ενώ γίνονται και αρκετές εξαγωγές.» μας είπε γνωστός έμπορας της περιοχής.

«Τα τελευταία χρόνια, οι αλλοδαποί έχουν στήσει ολόκληρες επιχειρήσεις ‘‘απογυμνώνοντας’’ την ύπαιθρο. Σε ομάδες συλλέγουν τα σαλιγκάρια όλες τις εποχές, απειλώντας με αφανισμό το είδος. Η χρήση θα πρέπει να είναι λογική, προκειμένου να προστατεύσουμε ένα μέρος του φυσικού πλούτου της Κρήτης», ανέφερε πρόεδρος τοπικού συμβουλίου μεγάλης κωμόπολης της περιοχής.

Να θυμίσουμε ότι η συλλογή των άγριων σαλιγκαριών επιτρέπεται τους μήνες από Ιανουάριο μέχρι και τέλος Ιουνίου και μόνο για προσωπική χρήση. Η πώλησή τους, χωρίς τις σχετικές άδειες υπαίθριου εμπορίου απαγορεύεται και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, χρηματικό αλλά και διοικητικό πρόστιμο.

Από rethemnosnews

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί