Απόπειρα πραξικοπήματος στην Πολωνία: Πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο πρόεδρος – Τσακώθηκε με δικαστές – Vid

Ο Πολωνός συντηρητικός πρόεδρος Ναβρότσκι «εισέβαλε» στο Συνταγματικό Δικαστήριο μέσα στη νύχτα, αμέσως μετά την εσπευσμένη του επιστροφή από την Αφρική.

Μετά από μια έκτακτη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι και ο Πρώτος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζμπίγκνιεφ Καπίνσκι, μετέβησαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπου διαδηλωτές τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Κάρολ! Κάρολ!».

Σύμφωνα με το Radio Maryja, η αστυνομία απώθησε μέλη της Υπηρεσίας Κρατικής Προστασίας —που συνόδευαν τον Ναβρότσκι— προτού εκείνος καταφέρει να περάσει.

Ο Πάβελ Σεφέρνακερ, επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, επιβεβαίωσε ότι ο Ναβρότσκι και ο Καπίνσκι εισήλθαν στο κτίριο.

«Ο πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι, συνοδευόμενος από τον πρώτο πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζμπίγκνιεφ Καπίνσκι, εισήλθε στο κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ βίντεο από την προσπάθεια του Πολωνού προέδρου να μπει στο κτίριο.

Ακολούθως, ο Karol Nawrocki δήλωσε στη δικαστή Anna Korwin-Piotrowska και σε άλλους εντός του Δικαστηρίου ότι δεν είναι νόμιμοι δικαστές.

Ο Nawrocki αμφισβητεί διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν χωρίς οι δικαστές να δώσουν τον όρκο τους παρουσία του. Υποστηρίζει ότι αυτό παραβιάζει τις συνταγματικές απαιτήσεις.

Ο τσακωμός που θα δείτε παρακάτω σε βίντεο λαμβάνει χώρα εν μέσω διαμαρτυριών σχετικά με τον έλεγχο του δικαστηρίου. Η κυβέρνηση του διεθνιστή πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, επιμένει ότι, μέσω των νέων διορισμών, αποκαθιστά τη δικαστική ανεξαρτησία.

Οι πολίτες, ωστόσο, φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη, και ο Πρόεδρος τους παρέχει τη στήριξή του.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-PAP photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί