Επετειακή εκδήλωση της Ι. Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με τίτλο «Εν ενί πνεύματι», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η συμπλήρωση πενήντα ετών από την εγκατάσταση της σημερινής Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος και η ενθρόνιση του Αρχιμανδρίτη Αλεξίου ως Καθηγουμένου θα αποτελέσουν το επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης με τίτλο «Εν ενί πνεύματι», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Αδελφότητα της Μονής Ξενοφώντος με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη μετάβασή της από τα Μετέωρα στο Άγιον Όρος, τον Οκτώβριο του 1976. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η πορεία της Αδελφότητας κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, μέσα από αναφορές στην πνευματική ζωή της Μονής, στους ανθρώπους που τη διακόνησαν, καθώς και στη σχέση της με την Εκκλησία και την ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, προσωπικές μαρτυρίες, προβολή αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, οπτικοακουστικό αφιέρωμα και αγιορείτικη ψαλτική, με έμφαση σε σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της Μονής και της δράσης της εντός και εκτός Αγίου Όρους.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Για την πορεία της Αδελφότητας αλλά και το έργο της εντός αλλά και εκτός της Αθωνικής Πολιτείας θα συνομιλήσουν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενώσεως Επιχειρηματιών, Παύλος Ευθυμίου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιωτη.

Στο πλαίσιο της επετειακής βραδιάς θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές μαρτυρίες και ανέκδοτες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πενηντάχρονη πορεία της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λουδάρος.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ειδική αναφορά στην επέτειο των πενήντα ετών από την εγκαταβίωση της Αδελφότητας από τα Μετέωρα στο Άγιον Όρος κάνει σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Ελένη Μαχαίρα ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος:

«Για την αδελφότητά μας, αυτή η επέτειος των πενήντα ετών είναι μια αφορμή δοξολογίας και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και την Έφορο της Μονής μας, την Παναγία την Οδηγητρία, για τις πολλές ευεργεσίες τους, που δαψιλώς γευθήκαμε. Αλλά, είναι και μία ευκαιρία να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και να τιμήσουμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν και στάθηκαν αρωγοί στο πνευματικό μας έργο», επισημαίνει.

Ακολούθως, τονίζει πως «Ό,τι πράξαμε από το 1976 μέχρι σήμερα ήταν μια πηγαία διακονία αγάπης και πίστεως. Παραλάβαμε από τους προ ημών σεβαστούς πατέρας την χιλιόχρονη Αγιορειτική παράδοση, με τη θεία λατρεία και ζωή, και αγωνιστήκαμε με φιλότιμο και αγάπη, με πιστότητα και σεβασμό, με προσευχή, ταπείνωση και υπομονή, να συνεχίσουμε την πορεία και προσφορά της Μονής στην Αγιορειτική κοινότητα, στην Εκκλησία και την κοινωνία μας.

Ο χρόνος φεύγει και εμείς παρερχόμεθα. Μένουν, όμως, στην αθάνατη ψυχή μας η πίστη στον Θεό και τα έργα της πίστεως. Μένουν η πνευματική ανάνηψη στις ψυχές των ευλαβών προσκυνητών, αλλά και τα ταπεινά έργα των χειρών μας μέσα στην υπερχιλιετή Μονή μας, που θα συνεχίσει την προσφορά της στην Εκκλησία και τον λαό του Θεού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί