Επικύρωση των ποινών των καταδικασθέντων από το ανώτατο δικαστήριο για τις δολοφονίες ολλανδών δημοσιογράφων στο Σαλβαδόρ

Το ανώτατο δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ επιβεβαίωσε τις καταδίκες σε ποινές τριάντα ετών κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε τρεις απόστρατους για τη δολοφονία τεσσάρων ολλανδών δημοσιογράφων το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, με απόφασή του που περιήλθε χθες Δευτέρα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δικαστήριο είχε καταδικάσει το 2025 τον άλλοτε υπουργό Άμυνας και στρατηγό ε.α. Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία, καθώς και τους συνταγματάρχες ε.α. Φρανσίσκο Μοράν και Μάριο Αδαλμπέρτο Ρέγες Μένα, για την υπόθεση.

Οι Κος Κόστερ, Γιαν Κάιπερ, Χανς τερ Λάαχ και Γιοπ Βίλεμσον σκοτώθηκαν τη 17η Μαρτίου 1982, ενώ γύριζαν ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992).

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η υπεράσπιση των τριών απόστρατων, οι δύο από τους οποίους είναι πάνω από 90 ετών και ο τρίτος πάνω από 80, δεν αντέκρουσαν με έγκυρο τρόπο τα επιχειρήματα εφετείου που είχε ήδη επικυρώσει τις καταδίκες τους.

Ο Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία ήταν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ από το 1979 ως το 1983, τα χρόνια των χειρότερων σφαγών που διαπράχθηκαν από τον στρατό.

Οι περιστάσεις του θανάτου των τεσσάρων δημοσιογράφων ουδέποτε ερευνήθηκαν πραγματικά ως τη δημιουργία, το 1993, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιτροπής αλήθειας με αποστολή να φωτίσει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η επιτροπή επαλήθευσε πως έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν σε ενέδρα του στρατού σε αγροτική περιοχή στην επαρχία Τσαλατενάνγκο (βόρεια), περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη το 2018, αφού το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε πως ήταν αντισυνταγματικός νόμος του 1993 με τον οποίο απονεμήθηκε γενική αμνηστία για όλα τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης.

Τα θύματα εργάζονταν για το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο IKON, που είχαν δημιουργήσει εκκλησιαστικές κοινότητες.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σαλβαδόρ ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και αριστερούς αντάρτες άφησε πίσω πάνω από 75.000 νεκρούς και κάπου 7.000 εξαφανισθέντες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί