420 νέες προσλήψεις στο Λιμενικό: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις

Νέα διαδικασία επιλογής Λιμενοφυλάκων με μοριοδότηση – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του προχωρά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει την πρόσληψη 420 νέων στελεχών.

Η νέα διαδικασία αφορά την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Λιμενοφυλάκων και θα γίνει με σύστημα μοριοδότησης. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο έχει ήδη καθοριστεί με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου 2026.

Τα βασικά προσόντα

Με βάση την ισχύουσα απόφαση, οι υποψήφιοι πρέπει, μεταξύ άλλων:

  • να είναι Έλληνες πολίτες,
  • να διαθέτουν απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου με βαθμό τουλάχιστον 10,
  • να μην έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους,
  • οι άνδρες να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,63 μ.,
  • οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μέχρι την κατάταξη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους υποψηφίους που προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σχετική κατηγορία προβλέπεται να καλύπτει το 50% των θέσεων, ενώ το 30% αφορά τη γενική κατηγορία.

Πότε θα γίνει η προκήρυξη

Η επίσημη προκήρυξη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η διαδικασία θα προκηρυχθεί με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού, όπου θα καθοριστούν ο ακριβής αριθμός των εισακτέων, οι κατηγορίες και οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα, ώστε οι νέοι λιμενοφύλακες να ενισχύσουν το Σώμα μέσα στο 2026.

Σημείωση: Παρότι δημοσιεύματα μιλούν για «προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ», το επίσημο κείμενο του Λιμενικού περιγράφει τη διαδικασία ως διαγωνισμό επιλογής με μοριοδότηση, ο οποίος προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού. Για τις ακριβείς λεπτομέρειες θα πρέπει να αναμένουμε την επίσημη προκήρυξη.

photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί