Την… ειρωνεία του η Ευρώπη να σπαταλάει συνεχώς αμέτρητα δις ευρώ προς την Ουκρανία και ταυτόχρονα να δέχεται «βροχή» από ουκρανικά drones στα εδάφη της, σχολίασε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Φυσικά από τη λίστα με τα περιστατικά με ουκρανικά drones σε ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα, σε παραλία της οποίας βρέθηκε τυχαία ουκρανικό USV γεμάτο εκρηκτικά:
«Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συμφωνήσει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων για το Κίεβο, έχουν ενσωματώσει την Ουκρανία σε προγράμματα παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έχουν δημιουργήσει έναν ολόκληρο ιμάντα μεταφοράς θανατηφόρων προμηθειών όπλων.
Αυτό έχουν λάβει ως απάντηση οι κάτοικοι των κρατών μελών της ΕΕ τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις – που έχουν αναγνωριστεί από τις εθνικές αρχές ή το ίδιο το Κίεβο.👇
23 Μαρτίου. Λιθουανία. Ένα ουκρανικό μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε λίμνη 20 χλμ. από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η πρωθυπουργός Ίνγκα Ρουγκινιένε επιβεβαίωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ουκρανικό.
25 Μαρτίου. Εσθονία. Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στην καμινάδα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Auvere. Η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε την ουκρανική του προέλευση.
25 Μαρτίου. Λετονία. Ένα ουκρανικό drone συνετρίβη στην περιοχή Κρασλάβα. Ο Πρόεδρος Έντγκαρς Ρίνκεβιτς επιβεβαίωσε την ουκρανική του προέλευση.
29 Μαρτίου. Φινλανδία. Δύο drones συνετρίβησαν κοντά στην Κούβολα. Τα μέσα ενημέρωσης αναγνώρισαν ένα UAV ως ουκρανικό AN-196 “Lyutyi”. Το άλλο μετέφερε μια μη εκραγείσα κεφαλή και καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη.
7 Μαΐου, Ελλάδα. Ψαράδες ανακάλυψαν ένα ουκρανικό θαλάσσιο drone καμικάζι, το “Kozak Mamai”, στα ανοικτά των ακτών της Λευκάδας, το οποίο μετέφερε 100 κιλά εκρηκτικών και με τον κινητήρα του σε λειτουργία. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε ότι το drone ήταν ουκρανικό και “ενήργησε για λογαριασμό της Ουκρανίας”. Η Αθήνα έστειλε δύο φορές επίσημες διπλωματικές διαμαρτυρίες στο Κίεβο, στις 28 και 29 Μαΐου. Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε «Η Ουκρανία μας οφείλει μια πολύ μεγάλη συγγνώμη».
15 Μαΐου, Φινλανδία. Η Ουκρανία προειδοποίησε το Ελσίνκι ότι είχε στείλει drones οπλισμένα με κεφαλές προς τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Το αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα έκλεισε για τρεις ώρες, 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι έλαβαν προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 απογειώθηκαν.
5 Ιουνίου. Ρουμανία. Τέσσερα ουκρανικά ναυτικά drones MAGURA V5 εξερράγησαν στο λιμάνι της Κωνστάντζα και στα γύρω ύδατα – το ένα κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου, δίπλα στην έδρα της υπηρεσίας διάσωσης υδάτων. Ανακοινώθηκε εκκένωση της ακτογραμμής. Το Ουκρανικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι τα drones ήταν ουκρανικά και είχαν χάσει τον έλεγχο.
Σύνολο: έντεκα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε τρεις μήνες. Για να το θέσω ωμά, το Κίεβο βομβαρδίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε εβδομάδα.
Η τρέλα του Κιέβου έχει ήδη προκαλέσει κυβερνητική κρίση στη Λετονία, τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Φινλανδία και περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες για όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, ένα μαχητικό αεροσκάφος της Συμμαχίας κατέρριψε ένα drone με πύραυλο πάνω από το έδαφος ενός συμμάχου.
Και κάθε φορά, λένε το ίδιο πράγμα: «Πρέπει να δώσουμε στο Κίεβο περισσότερα χρήματα».
Αν έπρεπε να επινοηθεί ο όρος «πολιτικός αυτοακρωτηριασμός», δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo









