Αλλιώς τα φανταζόταν ο Ζελένσκι! «Έφαγε» την ψυχρολουσία από την ΕΕ και τώρα την παρακαλεί

Τι ακριβώς συνέβη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, δήλωσε ότι η γερμανική πρόταση να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς «συνδεδεμένου μέλους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «άδικη» διότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ακούγεται η φωνή του Κιέβου εντός του μπλοκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πρότεινε να επιτραπεί στην Ουκρανία να συμμετέχει σε συνεδριάσεις της ΕΕ χωρίς δικαίωμα ψήφου ως ένα ενδιάμεσο βήμα προς την πλήρη ένταξη στο μπλοκ, που όπως είπε θα διευκολύνει μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης με την Ρωσία.

Στην Ουκρανία νόμιζαν ίσως πως όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα, όταν η κυβέρνηση Ζελένσκι εισάκουσε τους διεθνιστές του ΝΑΤΟ και προκάλεσε την στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στα εδάφη όπου υπέφεραν τόσα χρόνια Ρώσοι και ρωσώφονοι.

Ως απάντηση στον Μερτς, ο Ζελένσκι δήλωσε στην επιστολή του, που εστάλη αργά χθες και στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, ότι η απομάκρυνση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα δημιουργεί την ευκαιρία για ουσιαστική πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες.

«Θα ήταν άδικο για την Ουκρανία να είναι παρούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να μην έχει λόγο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του. «Είναι κατάλληλη ώρα να προχωρήσουμε με τη ένταξη της Ουκρανία με ολοκληρωμένο και ουσιαστικό τρόπο», σημειώθηκε.

Η αποστολή απευθυνόταν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στήριξή τους στη διάρκεια του πολέμου και δήλωσε ότι η Ουκρανία λειτουργεί ως ανάχωμα στη ρωσική επιθετικότητα για ολόκληρο το 27μελές μπλοκ.

«Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη –πλήρως, όχι μερικώς, και όχι με ημίμετρα», δήλωσε. «Η Ουκρανία αξίζει μια δίκαιη προσέγγιση και ίσα δικαιώματα εντός της Ευρώπης», υπογραμμίστηκε.

Η Ουκρανία, ωστόσο, είναι μια καθημαγμένη χώρα και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, η ανοικοδόμηση της χώρας είναι μια υπόθεση που θα πάρει χρόνο και είναι βασικό προαπαιτούμενο για να γίνει μέλος της Ένωσης.

Επιπλέον ουδείς γνωρίζει ποιά θα είναι εδαφικά η νέα Ουκρανία και ποιό κομμάτι της θα ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί