Το μυστήριο της φονικής λίμνης στο Καμερούν που «πάγωσε» τον κόσμο το 1986 (Photos)

Το φυσικό φαινόμενο που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν

Τη νύχτα της 21ης Αυγούστου 1986, οι κάτοικοι γύρω από τη λίμνη Νίος, στο βορειοδυτικό Καμερούν, ανέφεραν ότι άκουσαν έναν μακρινό ήχο σαν βροντή. Το επόμενο πρωί, τα χωριά γύρω από τη λίμνη είχαν βυθιστεί στη σιωπή. Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα πέθαναν.

Η λίμνη Νίος έμοιαζε απόλυτα γαλήνια πριν συμβεί η τραγωδία.

Η περιοχή όπου βρίσκεται η λίμνη είχε στο παρελθόν ηφαιστειακή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα το διοξείδιο του άνθρακα να διαφεύγει από το μάγμα στα βάθη της Γης και να καταλήγει στη λίμνη. Με την πάροδο του χρόνου, τεράστιες ποσότητες αερίου συσσωρεύτηκαν κάτω από τη λίμνη λόγω της υψηλής πίεσης, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

Κάποια στιγμή, εκείνη τη μοιραία νύχτα, απελευθερώθηκε ξαφνικά τεράστιος όγκος αερίου σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «λιμνική έκρηξη» (limnic eruption).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας σεισμός, μια ηφαιστειακή δόνηση ή αλλαγές στην πίεση μπορεί να προκάλεσαν αυτή την αντίδραση. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί ένα τεράστιο σύννεφο διοξειδίου του άνθρακα πάνω από τη λίμνη, το οποίο στη συνέχεια κατέβηκε στις κοιλάδες. Επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι βαρύτερο από τον αέρα, παρέμεινε κοντά στο έδαφος.

Αυτό το αόρατο νέφος εκτόπισε το οξυγόνο και κινήθηκε αθόρυβα προς τα χωριά Νίος, Τσα και Σουμπούμ, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα θύματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν ακαριαία τις αισθήσεις τους και πέθαναν από ασφυξία ενώ κοιμόντουσαν στα σπίτια τους.

Οι μαρτυρίες των επιζώντων μετά την τραγωδία ήταν σοκαριστικές.

Άνθρωποι ξύπνησαν το πρωί και βρέθηκαν περιτριγυρισμένοι από τα πτώματα συγγενών, ζώων και άγριας ζωής, όλα νεκρά στο έδαφος. Επιπλέον, περισσότερα από 3.000 βοοειδή φέρεται να πέθαναν στο περιστατικό. Τα δέντρα γύρω από τη λίμνη Νίος κατέρρευσαν εξαιτίας των κυμάτων που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη.

Επιστήμονες από πολλές χώρες ταξίδεψαν στο Καμερούν για να λύσουν το μυστήριο.

Αρχικά, ορισμένοι ειδικοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για ηφαιστειακή δηλητηρίαση ή ακόμη και για χημική επίθεση. Ωστόσο, οι μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από τη μαζική και απότομη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα που ήταν παγιδευμένο κάτω από τη λίμνη.

Το γεγονός αυτό άλλαξε ριζικά την επιστημονική έρευνα γύρω από τις ηφαιστειακές λίμνες.

Από τότε, μηχανικοί εγκατέστησαν ειδικούς σωλήνες αποσυμπίεσης στη λίμνη Νίος, ώστε το αέριο να απελευθερώνεται σταδιακά και να αποτρέπονται νέες εκρήξεις. Παρόμοια συστήματα εφαρμόστηκαν και σε άλλες ηφαιστειακές λίμνες της περιοχής.

Μέχρι σήμερα, η καταστροφή στη λίμνη Νίος θεωρείται μία από τις πιο τρομακτικές φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Μια φαινομενικά ήρεμη λίμνη μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε μια αόρατη μηχανή θανάτου που αφάνισε ολόκληρα χωριά.

photo αρχείου: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί