καθώς η σταθερότητα στη χώρα –που επί χρόνια σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο — αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες του μπλοκ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν με τον Σύρο ομόλογο τους Άσαντ αλ Σαϊμπάνι για να ξεκινήσουν «πολιτικό διάλογο» υψηλού επιπέδου, ενάμισι χρόνο μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στόχος είναι να προωθηθεί η ανοικοδόμηση της χώρας, που έχει καταστραφεί έπειτα από 15 χρόνια πολέμου, και όπου η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει «φρικτή», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες.
Περίπου 13 εκατομμύρια Σύροι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός. Τον Ιανουάριο η ΕΕ είχε υποσχεθεί να προσφέρει στη Συρία οικονομική βοήθεια ύψους 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-27.
«Έχουμε ανάγκη η μεταβατική συριακή κυβέρνηση να καταφέρει να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα διότι είναι προς το συμφέρον μας», συνόψισε διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Ευρώπη θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας, είχε δεσμευθεί από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφού συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Άχμαντ αλ Σάρα στη Δαμασκό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi









