Σοκαριστική εκτίμηση για αύξηση έως 200% στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ποιό... «φιρμάνι» έβγαλαν οι διεθνιστές του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 100% και 200% αντίστοιχα, το 2026-2027, εάν η επιχείρηση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν παραταθεί και οδηγήσει στις πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Όπως ορίζεται στο έγγραφο, το Ταμείο έχει σκιαγραφήσει τρία σενάρια για περαιτέρω παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και το Ιράν.

Το πρώτο, το πιο αισιόδοξο σενάριο, υποθέτει ότι ο πόλεμος θα είναι περιορισμένος σε διάρκεια, ένταση και κλίμακα, με τις αρνητικές οικονομικές του συνέπειες να εξαφανίζονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα μέσα του έτους. Τα δύο άλλα σενάρια υποθέτουν ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει περισσότερο ή θα επεκταθεί.

Σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο, το σοκ στις τιμές των βασικών προϊόντων είναι πιο σοβαρό και επίμονο, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται κατά 100% ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2026 σε σύγκριση με το βασικό επίπεδο που καθορίστηκε στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Ιανουαρίου, και να παραμένουν σε αυτό το επίπεδο το 2027 πριν εξαφανιστούν το 2028, αναφέρει η έκθεση.

Σε αυτήν την περίπτωση, η μέση τιμή του πετρελαίου θα ανερχόταν σε περίπου 110 δολάρια ανά βαρέλι φέτος και περίπου στα 125 δολάρια το επόμενο έτος, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη και την Ασία θα αυξηθούν κατά 200% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 80% ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2026 σε σύγκριση με το βασικό σενάριο που καθορίστηκε στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Ιανουαρίου, πριν μειωθούν σε περίπου 20% πάνω από το βασικό σενάριο το 2027 και μειωθούν το 2028, πιστεύουν οι αναλυτές του ταμείου.

Σε αυτήν την περίπτωση, διευκρινίζουν, η μέση τιμή του πετρελαίου θα είναι περίπου 100 δολάρια ανά βαρέλι φέτος και περίπου 75 δολάρια το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη και την Ασία θα αυξηθούν κατά 160% στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το βασικό σενάριο, πριν μειωθούν σε μεγάλο βαθμό το 2027.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EFE photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί