Όσο περνούν τα 24ωρα και ο πόλεμος αντί να τελειώνει οδεύει προς κλιμάκωση, τόσο φουντώνουν τα σενάρια για έστω μία «περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν».
Από την πλευρά τους οι Ιρανοί δηλώνουν πως είναι έτοιμοι, έχοντας ετοιμοπόλεμους 1 εκατομμύριο άνδρες.
«Είμαστε έτοιμοι να εξολοθρεύσουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες εάν πατήσουν το έδαφος του Ιράν».
Με αυτά τα λόγια προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ιρανικού κοιβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.
Ο Γκαλιμπάφ τόνισε ότι οι ιρανικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για τυχόν χερσαία ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, κατηγορώντας τον Τραμπ για «υποκρισία».
«Ο εχθρός στέλνει δημοσίως μήνυμα διαπραγμάτευσης και κρυφά σχεδιάζει χερσαία επίθεση.
Οι άνδρες μας περιμένουν να πατήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος για να εξαπολύσουν φωτιά εναντίον τους».
Όσο για τις περιβόητες «διαπραγματεύσεις» ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε:
«Σε μια λίστα 15 σημείων, διατυπώνουν τις επιδιώξεις τους και προσπαθούν να πετύχουν όσα απέτυχαν να επιβάλουν μέσω του πολέμου».
Μία αμερικανική χερσαία εισβολή πάντως στο εξαιρετικά «κακοτράχαλο» έδαφος του αχανούς Ιράν δείχνει να μελετάται από τους Αμερικανούς.
Εξάλλου από το Πεντάγωνο διαρρέεται συνεχώς μέσω διαφόρων ΜΜΕ πως ο Τραμπ πρόκειται να δώσει σε ανύποπτο χρόνο το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη μερικών χιλιάδων κομάντων.
Στο επίκεντρο των σεναρίων για χερσαία επιχείρηση βρίσκεται το νησί Χαργκ, ο «οικονομικός πνεύμονας» του Ιράν, το σημείο από όπου διέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας.
Αρκετοί πάντως στις ΗΠΑ, ακόμα και σύμμαχοι του Τραμπ, πιστεύουν ακράδαντα πως μία χερσαία εισβολή θα ήταν ένα «μοιραίο λάθος» που ίσως κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους Αμερικανούς στρατιώτες.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο απίστευτος λόγος που οι αρχές του Ιράν έκλεισαν καταστήματα αλυσίδας καφέ στην Τεχεράνη – ΦΩΤΟ
- ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο Συνέδριο του κόμματος
- Συναγερμός στο Παρίσι για την απόπειρα επίθεσης εναντίον αμερικανικής τράπεζας – Δύο νέες συλλήψεις
- Πολυπληθής η παρουσία του κοινού σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
- Αλέξης Τσίπρας: Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει αντίπαλο την ανασυγκροτημένη προοδευτική παράταξη
- Θεσσαλονίκη: Χρήσιμος αλλά ανεπαρκής ο Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε εκπρόσωποι της Τ.Α.
- “Φτυστός” ο τσάρος Νικόλαος B’…Ρώσος κουρεύτηκε όπως εκείνος γιατί του μοιάζει, vid
- Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού
- ΔΥΠΑ: Ανάρτηση του Μητρώου Ωφελούμενων-Eργαζόμενων για το νέο πρόγραμμα 750 ευρώ
- “Ελ. Βενιζέλος”: Τι ισχύει με το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου που αφορά τον έλεγχο όλων των υπηκόων τρίτων χωρών









