Γεγονότα
1821: Οι πρόκριτοι Πάνου και Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες, ο Σισίνης στη Γαστούνη και ο Βιλαέτης στον Πύργο.
1871: Διεξάγονται οι εκλογές του συμβουλίου της Παρισινής Κομμούνας.
1937: Οι καλλιεργητές σπανακιού στο Τέξας αναγείρουν άγαλμα για τον μεγάλο ευεργέτη του κλάδου, τον Ποπάι.
1945: Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά το στρατηγικής σημασίας νησί Ιβοζίμα στον Ειρηνικό (Μάχη της Ιβοζίμα).
1971: Το Ανατολικό Πακιστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν για να σχηματίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές. Αρχίζει ο απελευθερωτικός πόλεμος.
2000: Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν, που έχει ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
2010: Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ευφορία επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, που σημειώνει άνοδο 4,12%, ενώ το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 300 μονάδες βάσης. Η Standard and Poor’s δεν μεταβάλλει την αξιολόγησή της για την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, διατηρώντας την Ελλάδα στο ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές.
2007: O Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ζητάει συγγνώμη για τη χρήση γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων σε οίκους ανοχής στα μέτωπα, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
2015: Στους 10 κορυφαίους στοχαστές για το 2015 περιλαμβάνεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ψηφοφορία των αναγνωστών του περιοδικού «Prospect» που ασχολείται με οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.
Γεννήσεις
1904: Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.
1911: Τενεσί Ουίλιαμς, Αμερικανός δραματουργός.
1931: Λέοναρτ Νιμόι, Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε διάσημος από το ρόλο του «Σποκ» στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Ταξίδι στ’ Αστέρια» («Star Trek»).
1935: Μαχμούντ Αμπάς, Παλαιστίνιος πολιτικός.
1975: Χάρης Βαρθακούρης, Έλληνας τραγουδιστής.
Θάνατοι
1827: Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, Γερμανός συνθέτης.
1923: Σαρά Μπερνάρ, Γαλλίδα ηθοποιός.
1940: Σπύρος Λούης, Έλληνας ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.
1980: Ρολάν Μπαρτ, Γάλλος λογοτεχνικός κριτικός και συγγραφέας.
1995: Eazy-E, Αμερικάνος ράπερ.
2015: Τούμας Τράνστρεμερ, Σουηδός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2011.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το βίντεο του Μασκ με τα ρομπότ Optimus να πλένουν ρούχα παρέα με τους εργαζόμενους, vid
- Η Κίνα κάνει έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μ. Ανατολή
- Κινηματογραφική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Απείλησαν οδηγό με σκεπάρνι, έτρεχαν με ελιγμούς στη Μοναστηρίου
- Σωκράτης Φάμελλος: Πρέπει να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση
- Παίκτης του YFSF της Βουλγαρίας ενσάρκωσε τον Καρρά τραγουδώντας το «Φαινόμενο», vid
- Γυναίκα στις ΗΠΑ ξαναβρήκε τον χαμένο σκύλο της μετά από σχεδόν μια δεκαετία (Photo)
- Εισέβαλε με βαριοπούλα και όπλο σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Λουτράκι
- Έτοιμος να σταματήσει τον «σκιώδη ρωσικό στόλο» δηλώνει ο βρετανός πρωθυπουργός
- Ντμιτρίεφ: Ο δυτικός κόσμος «βυθίζεται σε μια εποχή πλήρους οικονομικής και ενεργειακής κατάρρευσης»
- ΔΥΠΑ: Συνολικά 146 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Απρίλιο









