Ο Νταν νωρίτερα συμμετείχε στο ανώτατο συμβούλιο άμυνας της χώρας, το οποίο ενέκρινε σχετικό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το μέτρο αργότερα σήμερα.
Η Ρουμανία, ένας πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, φιλοξενεί το αμερικανικό χερσαίο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας Aegis Ashore, που αναπτύχθηκε πριν μια δεκαετία στην πόλη Ντεβετσέλου για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Το σύστημα αναβαθμίσθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Μιλάμε για αεροσκάφη ανεφοδιασμού, κάποιο εξοπλισμό επιτήρησης και κάποιο εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών σε συσχέτιση με την ασπίδα στο Ντεβετσέλου» είπε ο Νταν.
«Ο εξοπλισμός αυτός είναι αμυντικός, δεν μεταφέρει πραγματικά πυρομαχικά. Στον βαθμό που το εγκρίνει το κοινοβούλιο… θα αναπτυχθεί στη Ρουμανία σύμφωνα με την σύμπραξη ΗΠΑ-Ρουμανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν στην Ρουμανία
Ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ —πως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία– έστειλαν πολεμικά πλοία στην Κύπρο αφότου ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την βρετανική βάση στο νησί, άλλες χώρες επιτρέπουν την χρήση των στρατιωτικών τους βάσεων.
Οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις στην περιοχή και προτρέπουν να τερματισθεί και να υπάρξει μια διπλωματική λύση στην σύγκρουση.
Οι ΗΠΑ απέσυραν πέρυσι περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς από την αεροπορική βάση της Ρουμανίας Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, καθώς έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στα δικά τους σύνορα και στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού. Άλλοι 1.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν στην Ρουμανία.
Η μόνιμη παρουσία των συμμάχων στη Ρουμανία κυμαίνεται στους περίπου 3.500 στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων είναι και οι Αμερικανοί στρατιώτες.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo αρχείου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δυστυχώς τα ίδια! Σαν να μην γίνεται πόλεμος στην Μέση Ανατολή για τον Μακρόν
- Πέταξαν πέτρα σε συρμό του ΗΣΑΠ – Τραυματίστηκε επιβάτης, προσφεύγει στη δικαιοσύνη η ΣΤΑΣΥ
- ΟΛΜΕ: Να ενισχυθούν ουσιαστικά τα σχολεία με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων
- Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την ανηφόρα
- Πράσινη ατζέντα: Η Ε.Ε. καλεί την Ελλάδα να υποβάλει το εθνικό σχέδιο ανακαίνισης κτιρίων
- Ο Μακρόν ζήτησε από τους ηγέτες της G7 να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
- Τραμπ: Ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, δεν έμεινε τίποτα άλλο να χτυπήσουμε
- Ο αμερικανικός στρατός καλεί τους αμάχους να απομακρυνθούν από λιμενικές εγκαταστάσεις του Ιράν
- Πρόταση του ΔΟΕ για αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών πετρελαίου
- Το ύποπτο όχημα που προκάλεσε συναγερμό στον Λευκό Οίκο – Vid









