Τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας προβάλλει ξανά ο Τούρκος υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα Πόστα και τον Χακάν Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι η ‘Αγκυρα αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων, η Συμμαχία εξακολουθεί να λειτουργεί στη βάση της συλλογικής άμυνας και των κοινών δεσμεύσεων. Όπως σημείωσε, οι διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν να επιλυθούν μέσα από τους μηχανισμούς διαλόγου του ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ζητούν πλέον από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια της ηπείρου.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις «διαφορές» στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι η θέση της ‘Αγκυρας παραμένει αμετάβλητη, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί μονομερείς κινήσεις που -κατά την τουρκική άποψη- θα περιορίσουν την πρόσβασή της στην ανοικτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα αλλαγή στους κανόνες εμπλοκής για το 2026.
Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό ναυτικό μπορεί να επιχειρεί σε ένα ευρύ γεωγραφικό τόξο από τη Μεσόγειο έως τη Βαλτική, ενώ σημείωσε ότι η ‘Αγκυρα επενδύει σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες και προγράμματα, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη «Γαλάζια Πατρίδα», η Τουρκία δίνει σημασία και στις έννοιες της «Κυβερνοπατρίδας» και της «Ουράνιας Πατρίδας», καθώς οι συγκρούσεις της νέας εποχής επεκτείνονται στον κυβερνοχώρο, στο διάστημα και στο πεδίο της πληροφορίας.
ΑΠΕΜΠΕ, της Μαρίας Ζαχαράκη – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες φορτηγό που μετέφερε ψυκτικό υγρό – 18 πυροσβέστες επί ποδός
- Αυτοί θέλουν να νικήσουν τον Πούτιν; Νέο θέμα με τους Βρετανούς με φόντο την Κύπρο
- Συνελήφθη 49χρονος – Στο σπίτι του βρέθηκε όπλο, σφαίρες και αλεξίσφαιρο γιλέκο με διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ.
- Γιατί κάποιες φορές βάφονται λευκοί οι κορμοί των δέντρων την άνοιξη;
- «Ηλίθια ερώτηση»: Viral η αντίδραση Τραμπ μόλις του είπαν πως ο Πούτιν βοηθάει το Ιράν, vid
- Συνελήφθη 70χρονος για ναρκωτικά στο Ηράκλειο – Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης σχεδόν 3 κιλών
- Το Ισραήλ προειδοποιεί την κυβέρνηση του Λιβάνου να δράσει κατά της Χεζμπολάχ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο λόγω του ημιμαραθωνίου Αθήνας – Πώς θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια ΜΜΜ
- Τραμπ: Για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια το Ιράν ηττάται – Σήμερα θα χτυπηθεί πολύ σκληρά
- Ιράν: Δύο σκληροπυρηνικοί κληρικοί καλούν για την ταχεία επιλογή ενός νέου ανώτατου ηγέτη









