καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πλήττει άμεσα τον εφοδιασμό του ασιατικού γίγαντα.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η «άδεια» έχει διάρκεια ως το τέλος της ημέρας την 3η Απριλίου.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ανέφερε μέσω X ότι η άδεια αυτή δόθηκε για να «επιτραπεί να συνεχίσει να ρέει πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά».
«Αυτό το προσωρινό μέτρο δεν θα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς δεν αδειοδοτούνται παρά μόνο συναλλαγές που αφορούν πετρέλαιο που ήταν ήδη εγκαταλελειμμένο στη θάλασσα», πρόσθεσε.
Οι πωλήσεις στην Ινδία «θα αμβλύνουν την πίεση που προκαλείται από την απόπειρα του Ιράν να πάρει όμηρο την παγκόσμια ενέργεια», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η άδεια αυτή δεν αφορά πετρέλαιο προερχόμενο από το Ιράν.
Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και η ΕΕ και οι υπόλοιπες χώρες της G7, προοδευτικά έθεσαν σε εφαρμογή από το 2022 πολλά πακέτα κυρώσεων που έχουν στο στόχαστρο τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία, ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όμως η Ινδία συνέχισε και μάλιστα αύξησε τις αγορές ρωσικού αργού, που διατίθεται σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, κι έγινε ένας από τους βασικούς προορισμούς του, μετά την Κίνα.
Για να αναγκάσει το Νέο Δελχί να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τον Αύγουστο επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε κάποια ινδικά προϊόντα, προτού το ύψος τους μειωθεί δυνάμει συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ινδία.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρωθεί μεγάλο μέρος των τελωνειακών δασμών που ήθελε ο πρόεδρος Τραμπ αφορούσε και μερίδα των προϊόντων της Ινδίας, στα οποία ωστόσο επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί 10% την 24η Φεβρουαρίου, όπως στο σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Βρετανία: Σύλληψη 4 υπόπτων που φέρονται να κατασκόπευαν Εβραίους για λογαριασμό του Ιράν
- Δένδιας: Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας
- Θεσσαλία: Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στον κτηνοτροφικό κλάδο
- Ινδικό κρατίδιο απαγόρευσε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε χρήστες κάτω των 16 ετών
- Βυρήττος: Ισραηλινά πλήγματα “μεγάλης κλίμακας” στην διάρκεια της νύχτας κατά της Χεζμπολάχ
- Άπαιχτοι! Όταν οι σκύλοι ξυπνάνε από την…αναισθησία, vid
- ΥΠΕΞ Κύπρου: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί στόχο επιθέσεων
- Σκρέκας: Η στήριξη της περιφέρειας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης
- Ύμνοι για την Σκόπελο: Θα προβάλλεται «στον αέρα» στη διάρκεια διεθνών πτήσεων
- «Φουντώνει» η κόντρα Ουγγαρίας-Ουκρανίας! Τι αποφάσισε ο Όρμπαν









