Οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας εμπορικών εντάσεων, επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας τον Ιανουάριο και από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν από τις οποίες σκοτώθηκε ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η Κίνα θεωρεί και τις δύο χώρες σημαντικούς επί μακρόν προμηθευτές πετρελαίου και στενούς εταίρους.
Ο εκπρόσωπος Λου Τσιντζιάν επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για άμεση κατάπαυση του πυρός και ζήτησε σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία του Ιράν.
“Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει τις διεθνείς σχέσεις, να υπαγορεύει τη μοίρα άλλων εθνών ή να μονοπωλεί αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, ακόμη λιγότερο να ενεργεί όπως θέλει στη διεθνή σκηνή”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σέβονται η μια την άλλη και να συνυπάρχουν ειρηνικά, είπε ο ίδιος, καλώντας το αμερικανικό Κογκρέσο να αντιμετωπίζει την Κίνα “αντικειμενικά” και να κάνει περισσότερα για να επωφελούνται οι σχέσεις τους.
Πρόσθεσε όμως: “Η Κίνα έχει τις δικές της αρχές και κόκκινες γραμμές και, όπως πάντα, θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική της κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα”.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου παρότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Υψηλόβαθμοι εμπορικοί διαπραγματευτές από τις δύο χώρες αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν πιθανές συμφωνίες συνεργασίας που συνδέονται με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Τραμπ, μετέδωσε χθες το Bloomberg News.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 17χρονος που καταγγέλθηκε ότι γρονθοκόπησε συνομήλικό του στις τουαλέτες σχολείου
- Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Τι φέρεται να ισχύει με τον γιο του νεκρού ανώτατου ηγέτη του Ιράν
- Ν. Ανδρουλάκης: Καμία εμπλοκή στον πόλεμο που διεξάγουν ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν – Τι δήλωσε για την επιστολική ψήφο
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει στην Σ. Αραβία κόντρα στα δημοσιεύματα
- Επίθεση υποβρυχίου σε ιρανικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα
- Συναγερμός στο Εφετείο Αθηνών μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα
- Κ. Χατζηδάκης: Μέσα στην άνοιξη το χωροταξικό για τον τουρισμό και η διαβούλευση για ΑΠΕ-βιομηχανία
- «Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής δικαστικής εξουσίας του Ιράν
- Πού κυμάνθηκε ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο 2026 – Τι δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ
- Θεσσαλονίκη: 42χρονος είχε στην κατοχή του πάνω από 60 κιλά ακατέργαστη κάνναβη









