«Ο αγώνας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δε θα καμφθεί μέχρι την τελική δικαίωση. Σε αυτή την προσπάθεια ενώνονται δυναμικά οι γενιές που πέρασαν με τις γενιές που έρχονται. Σε έναν κοινό σκοπό και με την πεποίθηση των προγόνων μας, που ήξεραν πως δεν υπάρχει αθανασία χωρίς την ευεργετική ορμή της νεότητας…»
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, έστειλε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε χαιρετισμό που απεύθυνε σε εκδήλωση της Επιτροπής Νέων για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με θέμα «Αποζητώντας το Γλυκό Φως του Ομήρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Αρσακείου Σχολείου Ψυχικού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ν. Κακλαμάνης έκανε εκτενή ιστορική αναφορά για τον διαμελισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους Έλγιν, πριν από 222 χρόνια αλλά και στους περίεργους και νομιμοφανείς χειρισμούς, που ακολουθούν μέχρι σήμερα τόσο η βρετανική κυβέρνηση, όσο και το Βρετανικό Μουσείο για να αποτρέψουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Εξήρε επίσης την πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας ότι «δανείζουν λίγη απ’ την ορμή και απ’ τα όνειρά τους για έναν ιερό σκοπό» και συμπλήρωσε με νόημα: «Θα επιμείνω στον όρο “γλυπτά”, γιατί η λέξη “μάρμαρα” παραπέμπει σε ένα υλικό ουδέτερο, επίπεδο ή ακατέργαστο. Τα γλυπτά του Παρθενώνα όμως, είναι σμιλεμένα με ψυχή, με αγάπη, με αισθητική γνώση. Για αυτό το αριστούργημα, ως ενιαίο και συμπαγές σύνολο, αγωνίζεται τόσες δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία. Για αυτό το αριστούργημα η Μεγάλη Βρετανία και το Βρετανικό Μουσείο παίζουν κρυφτούλι, προβάλλοντας απίστευτα προσκόμματα».
Στον επίλογό του, ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από 17 μεγάλα μουσεία, τα οποία με τεχνάσματα αποτρέπουν την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες στις οποίες ανήκουν: «Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε ούτε μόνοι, ούτε οι μόνοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανησυχητική αύξηση στα τροχαία τον περασμένο Δεκέμβριο
- Η Κίνα καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν το συντομότερο δυνατόν
- Ο ηγέτης του PKK δηλώνει ότι θέλει να πιστεύει σε μια “νέα εποχή” στην Τουρκία
- Προσωρινά μη διαθέσιμες οι ηλ. υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που απαιτούν διαλειτουργικότητα με το «Μητρώο Πολιτών»
- Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης-Τροφίμων: Μέχρι 13 Μαρτίου η ανανέωση εγγραφής στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών
- Υπ. Ανάπτυξης: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πολυνομοσχέδιο για απλοποίηση οικον. δραστηριοτήτων, ενίσχυση επενδύσεων
- «Σαρώνουν» στις προτιμήσεις των Σέρβων τουριστών αυτές οι 3 περιοχές της Β. Ελλάδας
- Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα επιτρέψει στο μη απαραίτητο προσωπικό να φύγει από τη χώρα, εφόσον το επιθυμεί
- Αυτοψία στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της Γκράβας πραγματοποίησε ο Ν. Χαρδαλιάς
- Αύξηση 5,1% στον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ









