Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Mercosur, μετά την έγκρισή σήμερα από τη Βουλή, μία ημέρα αφού είχε δώσει το «πράσινο φως» και η Γερουσία της χώρας.
Η Βραζιλία και η Αργεντινή, μέλη της Mercosur, μαζί με την Παραγουάη, αναμένεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα επικυρώσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που υπέγραψε το λατινοαμερικάνικο μπλοκ με την ΕΕ τον Ιανουάριο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσέφυγε στα τέλη Ιανουαρίου στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας του να εξετάσει τη νομιμότητα της συμφωνίας, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία επικύρωσης θα καθυστερήσει για ενάμιση χρόνο. Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα πάντως να εφαρμόσει προσωρινά τη συμφωνία, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης. Η Γερμανία στηρίζει την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας, όπως και η Ισπανία, ενώ η Γαλλία αντιτίθεται σθεναρά, καθώς φοβάται τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της. Πολλοί ανησυχούν ότι ο τομέας της γεωργίας στην ΕΕ θα πληγεί, λόγω της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων που δεν θα πληρούν κατ’ ανάγκη τους κανόνες που θέτουν οι Βρυξέλλες, λόγω των ανεπαρκών ελέγχων.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τα δίχρωμα μαλλιά της Ολυμπιονίκη Αλίσα Λίου είναι η νέα τάση που “βάζει φωτιά” στα κομμωτήρια, vid
- ΕΕ και Ουκρανία: Τι συμβαίνει και παρατείνεται η σύγκρουση με την Ρωσία
- Πόσο διαρκεί το φυστικοβούτυρο και πώς να το αποθηκεύσετε σωστά
- Γενεύη: Ολοκληρώθηκαν για την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν
- Ο αφγανικός στρατός κατέλαβε 15 “προκεχωρημένα φυλάκια” του Πακιστάν, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν
- Μακάβριο εύρημα στη Χαλκιδική: Εργάτες εντόπισαν βαλίτσα που περιείχε ανθρώπινα μέλη
- Έμμεσες συνομιλίες Ιράν και ΗΠΑ: Αυτά είναι τα νεότερα
- Χ.Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Δεν υπάρχει συγκέντρωση τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα
- Ο απεσταλμένος του Πούτιν φέρεται να είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Γενεύη
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν από τις 10 το πρωί του Σαββάτου έξι σταθμοί του μετρό









