«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τεχνητή εξέλιξη που παράγει τα ίδια αποτελέσματα με την πραγματική ζωή. Είναι η πρώτη φορά που η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσει πώς μπορεί να προκύψει ένα πλήρες σύστημα όρασης χωρίς να δοθούν οδηγίες στον υπολογιστή για το πώς θα έπρεπε να δημιουργηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Dan-Eric Nilsson, αισθητηριακός ερευνητής και εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στον υπολογιστή — έναν κόσμο φτιαγμένο από κώδικα — μικρά εικονικά ζώα κινούνται. Δεν μπορούν να δουν τίποτα. Ακόμα. Αλλά γενιά με τη γενιά κάτι αρχίζει να συμβαίνει. Τα τεχνητά ζώα αντιδρούν στο φως. Προσανατολίζονται και αργότερα αποκτούν μάτια.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τα εικονικά ζώα και τα απελευθέρωσαν σε έναν συνθετικό κόσμο, δίνοντάς τους εργασίες για το πώς να πλοηγούνται, να αποφεύγουν εμπόδια και να βρίσκουν τροφή…. και όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε έναν υπολογιστή — και συνέβησαν πολύ πιο γρήγορα, σύμφωνα με δελτίο τύπου.
«Η πιο εκπληκτική πτυχή ήταν ότι τα μάτια του υπολογιστή αναπτύχθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως αυτά των πραγματικών οργανισμών, παρόλο που το περιβάλλον που δημιουργήσαμε ήταν πολύ απλοποιημένο», δήλωσε ο Dan-Eric Nilsson.
«Στη φύση υπάρχουν διάφορες λύσεις για την επίτευξη όρασης: διασκορπισμένοι φωτοϋποδοχείς, μάτια τύπου κάμερας και σύνθετα μάτια. Και οι τρεις τύποι παρατηρήθηκαν στις προσομοιώσεις υπολογιστών. Ήταν σαν η εξέλιξη να το βρήκε οικείο και να ακολούθησε τις συνήθεις οδούς της, ακόμη και στον ψηφιακό μας κόσμο», λέει ο Dan-Eric Nilsson.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι βήμα προς βήμα, απλές φωτοευαίσθητες δομές εξελίχθηκαν σε λειτουργικά μάτια, συνδεδεμένα με πρωτόγονους «εγκεφάλους» που μπορούσαν να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούμε να εξερευνήσουμε πιθανά εξελικτικά μέλλοντα και να δούμε ποιες λύσεις μας περιμένουν στη γωνία, πολύ πριν η ίδια η φύση φτάσει εκεί», κατέληξε ο Dan-Eric Nilsson, σύμφωνα με το intresting engineering.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέες καταδίκες του Γ.Γ. ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη
- Τρόμος για 22χρονο στην Αργυρούπολη νωρίς το πρωί: Άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν με ρόπαλο και τον λήστεψαν
- Ιταλία: Πυρκαγιά κατέστρεψε το ιστορικό θέατρο Σανατζάρο της Νάπολης – Δείτε βίντεο
- Πραγματικoί Ρόμποκοπ! “Οι αστυνομικοί-ρομπότ θα περιπολούν τους δρόμους μέχρι το 2031”
- Θεσσαλονίκη: Σπείρα νεαρών λήστευε ανήλικους στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού
- Ακόμη ένα τροχαίο λόγω μέθης – Οδηγός έπεσε πάνω σε 5 σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας
- Όταν η φύση οργίζεται: Εντυπωσιακά πλάνα από την έκρηξη ηφαιστείου στη Χαβάη (Vid)
- Τραγωδία στην Ισπανία: Πέντε νεκροί σε πυρκαγιά κοντά στη Βαρκελώνη
- Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο της Ελένης Γλύκατζη‑Αρβελέρ
- Θάνατος του Ρόμπερτ Ντιβάλ: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποχαιρετά τον «εκ των ων ουκ άνευ» συνάδελφό του
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
Θεσσαλονίκη
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
ΑΣΕΠ
ΚΡΗΤΗ
ΤΡΑΜ
ΑΑΔΕ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ








