Οι συμβάσεις υπογράφονται 18 μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που προκάλεσαν τη διαγωνιστική διαδικασία και λιγότερο από ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (30.4.2025).
Δηλαδή σε χρόνο – ρεκόρ καθώς η επιτάχυνση των διαδικασιών και η τήρηση των υπεσχημένων χρονοδιαγραμμάτων αποτέλεσε – όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου – ένα από τα στοιχεία για την προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Ο ίδιος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ενεργειακό συνέδριο, τόνισε ότι “ήρθε η ώρα για την πατρίδα μας, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με αυτοπεποίθηση, χωρίς μεγαλοϊδεατισμό αλλά με σχέδιο, να ερευνήσει αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα μας”.
Οι 4 περιοχές που παραχωρούνται για έρευνες έχουν συνολική έκταση 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι σεισμικές έρευνες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου. Δεν αποκλείεται να συνδυαστούν με έρευνες και σε άλλες περιοχές, κάτι για το οποίο πρόσφατα εκδήλωσε ενδιαφέρον μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών. Σύμφωνα με την πάγια πρακτική , εφόσον από τις έρευνες αυτές προκύψουν ενδιαφέροντες στόχοι, θα ακολουθήσει η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων πριν αρχίσει η εκμετάλλευση.
Στο στάδιο αυτό, της ερευνητικής γεώτρησης βρίσκεται το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιείται η επίσης αμερικανική ExxonMobil από κοινού με την Energean και την Helleniq Energy και το γεωτρύπανο αναμένεται στις αρχές του 2027.
Η ExxonMobil από κοινού με την Helleniq Energy, υπενθυμίζεται, έχουν τα δικαιώματα έρευνας σε άλλες δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η έρευνα και στη συνέχεια η παραγωγή υδρογονανθράκων αποφέρει σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Κατά μέσο όρο (το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος και της παραγωγής), το 40 % της αξίας επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ η ανακάλυψη κοιτασμάτων θα σημάνει δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
ΑΠΕΜΠΕ,Κ.Βουτσαδάκης – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφονία ισοβίτη στις φυλακές Δομοκού: Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν
- Σαρακοστιανό τραπέζι: Αυτή θα είναι η φετινή τιμή της λαγάνας – Αυξήσεις στα θαλασσινά
- Ο Ρούμπιο στηρίζει Όρμπαν
- Κινέζα Cosplayer μοιάζει εκπληκτικά με ρομπότ εκπλήσσοντας τους περαστικούς, vid
- Η επικεφαλής της γερμανικής δεξιάς έχει άσχημα μαντάτα για τον Ζελένσκι και την παρέα του, vid
- Τραγικός απολογισμός έκρηξης με 8 νεκρούς στην Κίνα – Ποια η αιτία
- Η κινεζική γυναικεία ομάδα SWAT νίκησε και την αμερικανική ανδρική κουβαλώντας ένα ελαστικό 120 κιλών! vid
- Γενεύη: Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας βρίσκεται εκεί για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον
- Eurovision 2026: Ο Akylas θα πάει στην Βιέννη με το «Ferto»
- «Milo»: Η Μαριόν Κοτιγιάρ συναντά ξανά τη Νικόλ Γκαρσία σε ένα σύγχρονο «γουέστερν» μυστηρίου
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΡΟΜΟΙ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
ΑΝΕΜΟΙ









