Μετά την ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με την σημερινή συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ανάρτηση έκανε και ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τις κοινές δηλώσεις τω νδύο ηγετών: «Να τιμήσουμε την παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ» – ΕΔΩ.
Ο Ερντογάν φαίνεται πως είναι ικανοποιημένος από την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποκαλώντας ξανά βέβαια την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τουρκική, μεταξύ των άλλων.
Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως δύο γείτονες και σύμμαχοι, πιστεύω ειλικρινά ότι πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτά κανάλια διαλόγου με βάση μια κατανόηση που δίνει προτεραιότητα στην συνεργασία».
Τι ακριβώς εννοεί ο Ερντογάν; Θα ξεχάσει η Τουρκία τις αξιώσεις της εις βάρους του Ελληνισμού; Πως εννοεί την συμμαχία;
Όπως ανήρτησε στο X ο Ερντογάν:
«Σήμερα συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
Συζητήσαμε διεξοδικά πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη σχέση μας μέσω θετικών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη του στόχου μας να αυξήσουμε το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έφτασε περίπου τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ελπίζω ότι τα έγγραφα που έχουμε υιοθετήσει θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συμβατική βάση των σχέσεών μας.
Πρέπει να ενεργήσουμε με αίσθημα ιστορικής ευθύνης απέναντι στις μειονότητες που αποτελούν το ανθρώπινο στοιχείο των σχέσεών μας.
Μοιράστηκα με τον Πρωθυπουργό τις προσδοκίες μας σχετικά με την πλήρη απόλαυση των θρησκευτικών ελευθεριών και των εκπαιδευτικών ευκαιριών για την τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη (σ.σ. έτσι αποκαλεί ο Ερντογάν την μουσουλμανική μειονότητα στην ελεύθερη Θράκη).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, συζητήσαμε για άλλη μια φορά ανοιχτά και ειλικρινά τις θέσεις μας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν πολυάριθμες εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους.
Ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στις πρόσφατες αμυντικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στην Ευρώπη είναι προς το κοινό μας συμφέρον.
Συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις με τον Πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και του Ειρηνευτικού Σχεδίου.
Συζητήσαμε επίσης τι θα μπορούσε να γίνει για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Συρία και για να μπορέσει αυτή η αδελφή χώρα να φτάσει γρήγορα σε μια θέση όπου θα συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή.
Ως δύο γείτονες και σύμμαχοι, πιστεύω ειλικρινά ότι πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτά κανάλια διαλόγου με βάση μια κατανόηση που δίνει προτεραιότητα στην συνεργασία».
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πέθανε στα 48 του ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ – Ήταν ο πρωταγωνιστής του «Dawson’s Creek»
- Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα της κυβέρνησης Μελόνι για το μεταναστευτικό – Θα χρειαστεί, όμως, η έγκριση του κοινοβουλίου
- Θαλαμηγός προσάραξε στην Ελαφόνησο: Σώοι στη στεριά μεταφέρθηκαν οι επιβαίνοντες από το Λιμενικό
- Θεσσαλονίκη : Συλλαλητήριο για τις συλλογικές συμβάσεις – Συμβολική κατάληψη του ΕΚΘ
- Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας “ξαναζωντανεύει”: Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν μέρος της χαμένης κεντρικής πύλης – ΦΩΤΟ
- «Ως δύο γείτονες και σύμμαχοι» – Τι εννοεί ο Ερντογάν με την ανάρτησή του;
- Σε “Red Code” η Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω της επιδείνωσης του καιρού
- Πότε θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία; Τι απάντησε ο Ζελένσκι
- Η Αθήνα γιόρτασε την Κινεζική Πρωτοχρονιά και μεταμορφώθηκε σε… Chinatown – Δείτε εικόνες
- Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη βάση Αλ Τανφ









