«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών», επανέλαβε η Σεϊνμπάουμ. «Το Μεξικό υποστηρίζει σθεναρά ότι η Αμερική δεν ανήκει σε κανένα δόγμα και σε καμία υπερδύναμη. Η αμερικανική ήπειρος ανήκει στους λαούς της κάθε χώρας που την συναποτελούν» είπε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η πρόεδρος.
Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Μεξικό είναι κυρίαρχη χώρα και ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διατάξει στρατιωτική δράση στο Μεξικό εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.
«Είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι στο Μεξικό κυβερνά ο λαός και ότι είμαστε μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Συνεργασία, ναι. Υποταγή και επέμβαση, όχι», είπε η Σεϊνμπάουμ.
Η δήλωση της Σεϊνμπάουμ, την οποία διάβασε στην αρχή της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, συνάδει με το Σύνταγμα του Μεξικού, το οποίο ορίζει ως βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τη μη επέμβαση.
Λίγο αφότου επέστρεψε στην προεδρία, πέρυσι, ο Τραμπ χαρακτήρισε τρομοκρατικές οργανώσεις το καρτέλ Σιναλόα και άλλες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, αναβιώνοντας ένα σχέδιο που είχε αναστείλει το 2019, κατόπιν αιτήματος του τότε προέδρου του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να καταπολεμήσει τα καρτέλ.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EFE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στο ΠΑΣΟΚ: Διεγράφη βουλευτής – «Αντιπολιτεύεται το κόμμα του»
- Ο πόλεμος που έχει τρομακτικές ομοιότητες με τα γεγονότα κατά του Ιράν
- Ο γιος του Όζι Όσμπορν έδωσε το όνομα του πατέρα του στη νεογέννητη κόρη του
- Ο απίστευτος λόγος που μία νεοφυής εταιρεία θέλει να στείλει χιλιάδες καθρέπτες στο διάστημα
- ΗΠΑ: Η ειδοποίηση του FBI για πιθανή επίθεση του Ιράν ως αντίποινα βασίστηκε σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία
- ΗΠΑ: Αγελάδες… το έσκασαν στους δρόμους της Βιρτζίνια μετά από τροχαίο και καταζητούνται
- Κ. Τσουκαλάς: Δεν αρκούν μέτρα για το θεαθήναι – Δεν μπορεί να σβήσεις την πυρκαγιά με ένα μπουκάλι νερό
- Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία
- ΗΠΑ: Ένοπλος τραυμάτισε δύο ανθρώπους σε πανεπιστήμιο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια – Νεκρός ο δράστης
- Οι 5 πυλώνες μέτρων που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στη Μ. Ανατολή









