Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας εγκατέλειψε σήμερα την πολιτική του για επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα, όπως αποκαλούνται, μέχρι το 2050 και δεσμεύθηκε αντ’ αυτού, αν εκλεγεί, να δώσει προτεραιότητα στην μείωση των τιμών της ενέργειας.
Η ανακοίνωση διευθετεί μήνες δημόσιας διαμάχης ανάμεσα στα μετριοπαθή και τα δεξιά μέλη του κόμματος σχετικά με την πολιτική του αναφορικά με το κλίμα και ευθυγραμμίζει τους Φιλελεύθερους με το Εθνικό Κόμμα, τον εταίρο τους που έχει την εκλογική βάση του στην ύπαιθρο.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σούσαν Λέι, δήλωσε πως το Φιλελεύθερο Κόμμα θα καταργήσει, αν εκλεγεί, τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές πολιτικές της κεντροαριστερής κυβέρνησης των Εργατικών, καταργώντας στόχους για την μείωση των εκπομπών και για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Όμως δεν θα αποσυρθεί από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, πρόσθεσε.
Βέβαια, αυτό συνιστά, αν μη τι άλλο, μια σημαντική αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται εδώ και καιρό στην άκρως διεθνιστική Αυστραλία.
«Σήμερα το Φιλελεύθερο Κόμμα αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη φθηνή ενέργεια», δήλωσε η Λέι σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Το σχέδιο του Φιλελεύθερου Κόμματος περιλαμβάνει επίσης να μην κλείσουν πρόωρα σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, την άρση της απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας στην Αυστραλία και την αύξηση των επενδύσεων σε νέες προμήθειες αερίου και σε υποδομή για τις προμήθειες αυτές.
Η απόφαση ήρθε έπειτα από μια πεντάωρη συνεδρίαση του κόμματος χθες, Τετάρτη.
Ευθυγραμμίζει το Φιλελεύθερο Κόμμα με το Εθνικό Κόμμα, το οποίο ψήφισε νωρίτερα αυτό το μήνα να εγκαταλείψει την δέσμευσή του για την επίτευξη μηδενικών των λεγόμενων καθαρών εκπομπών.
Η διεθνιστική πολιτική χάνει συνεχώς έδαφος στην Δύση.
Η Ευρώπη παραμένει πάντως το σημαντικότερο προπύργιο των διεθνιστών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία: Σε ποιόν επέβαλε κυρώσεις ο Ζελένσκι
- Φρίκη στην Ιταλία: Γυναίκα με ψυχικά προβλήματα σκότωσε τον 9χρονο γιο της – Τον μαχαίρωσε στον λαιμό
- Νότια Κορέα: Ούτε φαντάζεστε τον λόγο, για τον οποίο απαγορεύτηκαν οι πτήσεις για μισή ώρα
- Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ηρωίνη και κάνναβη στην Αττική – 4 συλλήψεις
- Η Μόσχα ξεκαθάρισε στο Κίεβο τα πράγματα! Στα δύο ο πλανήτης με την σύγκρουση να συνεχίζεται
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρο ο νεαρός που βιντεοσκόπησε 68χρονη πελάτισσα σε τουαλέτα
- Αλεπού “κόβει” βόλτες ανενόχλητη στην περιοχή της Καλογρέζας
- Ηράκλειο: Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 23χρονος για την έκρηξη σε οικία στα Βορίζια
- Η Shakira υποδύεται την Gazelle με κέρατα στο κεφάλι για την “Zootopia 2”
- Νέες πληρωμές 12,2 εκατ. ευρώ σε Περιφέρειες και κτηνοτρόφους για τα θανατωθέντα ζώα








