Στο Μπέλομπραντ, στα βουνά του Κοσόβου, οι κάτοικοι διπλοκλειδώνουν τις πόρτες τους για να αποφύγουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες: τις καφέ αρκούδες που περιφέρονται στους δρόμους μέρα-μεσημέρι και ανάγκασαν το τοπικό σχολείο να ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας.
Το χωριό των 700 κατοίκων, στα σύνορα με την Αλβανία, περιβάλλεται από δάση και δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς μια αρκούδα να αναζητά τροφή, ιδίως τις ψυχρές ημέρες του χειμώνα. Φέτος όμως, τα ζώα δεν περίμεναν να έρθει το κρύο.
«Τις είδα μέρα-μεσημέρι, περιφέρονταν στο χωριό σαν να ήταν οικόσιτα ζώα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκεζίμ, ένας κάτοικος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του.
Πολλά βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Σ΄αυτά, αρκούδες κάνουν τη βόλτα τους δυο-δυο, εξερευνούν τους κήπους και αναποδογυρίζουν έπιπλα, αναζητώντας τροφή. Δύο από αυτές πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω: άνοιγαν μεγάλα, άσπρα σακιά που περιείχαν ζάχαρη ή αλεύρι, σε μια αποθήκη.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Το δημοτικό σχολείο του χωριού από την πλευρά του ζήτησε από την αστυνομία «να λάβει αμέσως μέτρα για να εξοντώσει ή να απομακρύνει τις αρκούδες που εμφανίστηκαν στα όρια του δήμου μας».
Οι καφέ αρκούδες είναι προτατευόμενο είδος στο Κόσοβο, αλλά το σχολείο υποστηρίζει ότι η παρουσία των άγριων ζώων «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλους τους κατοίκους του χωριού». Είναι πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορεί κανείς πρωί και βράδυ, την ώρα που μαθητές πηγαίνουν ή φεύγουν από το σχολείο, ανέφεραν οι δάσκαλοι στην ανοιχτή επιστολή τους.
Ο Μπεσέτ Τζελαντίνι, ο δήμαρχος του Ντράγκας, στο οποίο υπάγεται το Μπέλομπραντ, ζήτησε τη βοήθεια του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου για την προστασία των κατοίκων. Οι κυνηγοί συμφώνησαν, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, να επιτηρούν την περιοχή και να αναφέρουν κάθε εμφάνιση αρκούδας στις κατοικημένες ζώνες.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις
- «Να είστε σε εγρήγορση»: Καλούν τους πολίτες στην Κύπρο να είναι σε ετοιμότητα – Θα τους αποσταλεί SMS, vid
- Καύσιμα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά – Πού εντοπίστηκαν αποκλίσεις στις τιμές
- Η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο
- Επεκτείνεται διαρκώς ο πόλεμος: Οι Ιρανοί επιτέθηκαν κατά του ιρακινού Κουρδιστάν
- Πολεμικό θρίλερ και στον Ινδικό Ωκεανό: Η στιγμή που οι Αμερικανοί χτυπούν ιρανική φρεγάτα – Vid
- Για πιθανή έκδοση του ψηφιακού ευρώ το 2029 μιλάει ο Πιερρακάκης
- Βία δίχως τέλος – Επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο έξω από σχολείο στον Αγ. Παντελεήμονα
- Τρομερά κύματα βομβαρδισμών στην Τεχεράνη – Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Ιρανούς, vid
- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Κίνας









