Μικελάντζελο Πιστολέτο: Ο 92χρονος καλλιτέχνης παρουσίασε έργο του στη σκιά των Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, vid

Μια μνημειώδης εκδοχή του «Τρίτου Παράδεισου», του γνωστότερου έργου του Ιταλού καλλιτέχνη Μικελάντζελο Πιστολέτο, παρουσιάστηκε σήμερα στο κοινό, στη σκιά των Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, κοντά στο Κάιρο, για το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης “Forever is now”

Για αυτήν τη νέα εκδοχή της εγκατάστασής του, που έχει ήδη εκτεθεί «περισσότερες από 2.000 φορές σε όλον τον κόσμο», ο εμβληματικός καλλιτέχνης της Arte Povera, ηλικίας 92 ετών σήμερα, χρησιμοποίησε ασβεστόλιθους, τις πέτρες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την εποχή των φαραώ για να κατασκευάζουν τις πυραμίδες. Ένας οβελίσκος ύψους τριών μέτρων, επενδεδυμένος με μεταλλικούς καθρέφτες, συμπληρώνει το έργο που έχει συνολικό μήκος 28 μέτρα και σχηματίζει το σύμβολο του απείρου στην άμμο του οροπεδίου της Γκίζας.

Από την πλευρά του, ο γλύπτης Κινγκ Χουντεκπίνκου, με καταγωγή από τη Γαλλία και το Μπενίν, παρουσιάζει έναν στύλο, αποτελούμενο από κεραμικά θραύσματα. «Είναι μια απίστευτη ευκαιρία να συνομιλείς με 4.500 χρόνια ιστορίας», είπε ο κεραμίστας, δίπλα στο έργο «Λευκό Τοτέμ του Φωτός».

Ο Νοτιοκορεάτης Τζονγκίου Παρκ χρησιμοποίησε τις διαστάσεις της πυραμίδας του Χέοπα για τη δημιουργία των γεωμετρικών δομών της εγκατάστασης «Κώδικας του Απείρου», ενός έργου φτιαγμένου ειδικά για την Αίγυπτο. Χίλιοι μικροί, κυλινδρικοί καθρέφτες από ακρυλικό, φυτεμένοι στην άμμο, συνθέτουν ένα ποίημα σε κώδικα Μορς, όπου ο θρυλικός ιδρυτής του πρώτου κορεατικού βασιλείου, ο Τανγκούν, συνομιλεί με τον Αιγύπτιο φαραώ.

Ο Πορτογάλος Αλεξάντρε Φάρτο, γνωστός ως Vhils, συνέλλεξε πόρτες από το Κάιρο και άλλες περιοχές του κόσμου για την εγκατάστασή του από διάφορα παλιά αντικείμενα που παραπέμπουν στην «αρχαιολογική έρευνα».

Στο πέμπτο φεστιβάλ «Το για πάντα είναι τώρα», που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν άλλοι έξι καλλιτέχνες, ο Τούρκος Μερτ Εγέ Κόσε, ο Αμερικανός Άλεξ Προμπά, ο Λιβανέζος Ναντίμ Καράμ, η Βραζιλιάνα Άνα Φεράρι, η Αιγύπτια Σάλχα Αλ Μάσρι και η ρωσική συλλογικότητα «Ομάδα ανακύκλωσης».

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί