Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς διεμήνυσε χθες Τετάρτη το βράδυ πως η χώρα του θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς δεν τηρήσει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς το παλαιστινιακό κίνημα δεν έχει επιστρέψει ακόμη όλα τα λείψανα των νεκρών ομήρων.
«Αν η Χαμάς αρνηθεί να τηρήσει τη συμφωνία, το Ισραήλ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, θα ξαναρχίσει τις μάχες για θα αναλάβει δράση για την πλήρη ήττα της Χαμάς», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Νωρίτερα, η Χαμάς διαβεβαίωσε πως έχει επιστρέψει στο Ισραήλ όλες τις σορούς ομήρων που μπόρεσε να βρει.
Στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος «συνεχίζουν να μας λένε πως εννοούν να τηρήσουν την συμφωνία» για την Λωρίδα της Γάζας και να επιστρέψουν στο Ισραήλ τις σορούς των ομήρων που σκοτώθηκαν, είπε πάντως από την πλευρά του χθες σε δημοσιογράφους Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, η οποία βασίστηκε σε σχέδιο που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Χαμάς είχε υποχρέωση να επαναπατρίσει όλους τους ομήρους που κρατούσε στην Λωρίδα της Γάζας, ζωντανούς και νεκρούς, μέσα σε 72 ώρες από τη διακοπή των εχθροπραξιών, με άλλα λόγια το αργότερο το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Το παλαιστινιακό κίνημα άφησε ελεύθερους έγκαιρα τους 20 ζωντανούς ομήρους, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επαναπατρίσει παρά εννιά λείψανα από τα 28 στη Λωρίδα της Γάζας: τέσσερα τη Δευτέρα, τρία προχθές Τρίτη κι ακόμη δύο χθες Τετάρτη.
«Η αντίσταση εκπλήρωσε την δέσμευσή της δυνάμει της συμφωνίας να παραδώσει όλους τους ισραηλινούς αιχμαλώτους στην ζωή, καθώς και τα πτώματα στα οποία είχαμε πρόσβαση», σημείωσε η Χαμάς. «Όσον αφορά τα πτώματα που απομένουν, η ανάκτησή τους και η ανάσυρσή τους θα απαιτήσουν μεγάλες προσπάθειες και ειδικό εξοπλισμό», πρόσθεσε.
Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή την Τρίτη των σορών τριών ομήρων, το Ισραήλ επέστρεψε στην Λωρίδα της Γάζας 45 πτώματα Παλαιστινίων.
Τελικά δεν θα κρατήσει η ειρήνη;
Ήδη πρόβαλλαν τα πρώτα σύννεφα…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ε.Ε.: Πρόταση να οριστεί κατώτατη ηλικία τα 16 έτη για την πρόσβαση στα social media
- Πάπας: Δείχνει να απομακρύνεται η συναίνεση των κρατών ότι η ηθελημένη πρόκληση πείνας αποτελεί αδίκημα
- ΗΠΑ: Δικαστικό μπλόκο στις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων με αφορμή το shutdown
- Στρατό στη Γάζα ετοιμάζονται να στείλουν οι Τούρκοι
- Μητσοτάκης: «Πώς κάποιοι κατακρίνουν τόσο εύκολα αυτή την πολιτική των ήρεμων νερών;»
- 24χρονος Τούρκος μετέφερε παράνομα μέσα σε καρότσα Σύρους από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη
- Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί
- Σύνοδος κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC): Αναμένεται να δώσει το «παρών» ο Τραμπ
- «Jolene»: 52 xρόνια από το εμβληματικό τραγούδι της Ντόλι Πάρτον! Τι είπε η ίδια, vid
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένορκος επειδή τράβηξε φωτογραφία μέσα στη δικαστική αίθουσα