Ακόμα ένα «χτύπημα» κατά της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Τι αναφέρεται σε σχέση με το δάνειο που θέλουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Σύμφωνα με το Sputnik, ο Ρίτσαρντ Σάκβα, Βρετανός πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, δήλωσε πως η παροχή στο Κίεβο ενός δανείου που εξασφαλίζεται με παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών από τον Παγκόσμιο Νότο στην Ευρώπη και ειδικότερα στο ευρώ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνεται, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την δημιουργία ενός νέου «δανείου επανορθώσεων» για την χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας, αξιοποιώντας δισεκατομμύρια σε παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ουκρανία θα αποπληρώσει το δάνειο αφού η Ρωσία καταβάλει τις υποτιθέμενες «επανορθώσεις».

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον Σάκβα, ο οποίος μίλησε στο περιθώριο της 22ης Ετήσιας Συνάντησης της Λέσχης Συζήτησης Valdai, «σαφώς θα μειώσει την αξιοπιστία της Ευρώπης ως ασφαλούς καταφυγίου για… κεφάλαια που θα διατηρούνται στη Δύση, επομένως θα υπονομεύσει την αξιοπιστία του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος».

Ακόμα ένα «χτύπημα» κατά της ευρωπαϊκής οικονομίας;

photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί