Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκαν στο 0,31% και 4,45%, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,31%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,10%.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις επίσης μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,62%.
Στο σκέλος των δανείων το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,45%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,66%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,47%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο επίσης αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,55%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,50%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,87%.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,71%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,11%. Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,71%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,21%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,62%.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λίνα Μενδώνη από Καστοριά: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο Πολιτισμού που έχει υπάρξει ποτέ»
- Ουκρανία και ένταξη στην ΕΕ: Εκτίμηση «κόλαφος» για την συνέχεια
- Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου
- Περιφέρεια Κρήτης: Στόχος η διάσωση, καταμέτρηση και προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων
- Άγιος Παντελεήμονας: Χειροπέδες σε δύο άνδρες για ναρκωτικά και βία κατά αστυνομικών
- Η όρεξη των Γάλλων για τα αυγά έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ – Πόσα εκατοντάδες αυγά έφαγαν το 2025
- Μια νέα παγκόσμια τάξη! Πώς την εξηγεί η Ζαχάροβα – Τι θα κάνει η Ελλάδα;
- Θεσ/νικη: Αναμορφωτικό μέτρο στον 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του
- Nations League: Με Γερμανία, Ολλανδία και Σερβία κληρώθηκε η Ελλάδα
- Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην όαση Αλ Ούλα και την αρχαία πόλη Έγρα, vid
Κύρια Θέματα









