Eurovision και Ισραήλ: Κάθε πολιτιστικό μποϊκοτάζ είναι “ανόητο και μάταιο”, σύμφωνα με την Αυστρία

Η Αυστρία, η χώρα που θα φιλοξενήσει την Eurovision το 2026, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες καλούν σε μποϊκοτάζ, εάν το Ισραήλ συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

«Το πολιτιστικά μποϊκοτάζ είναι ανόητα και μάταια, δεν μας βοηθούν να πάμε μπροστά», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σεπ Σέλχορν στην αυστριακή εφημερίδα Kurier χθες το βράδυ.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Ισλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν πως δεν θα στείλουν εκπρόσωπο στον διαγωνισμό της Βιέννης τον επόμενο Μάιο, εάν επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει.

Ο δημόσιος οπτικοακουστικός φορέας της Ολλανδίας Avrotros δικαιολόγησε την απόφασή του εξαιτίας των «σοβαρών παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου», που διαπράττονται από τους Ισραηλινούς στη Γάζα.

Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι διέπραξε «αποδεδειγμένες παρεμβάσεις στον τελευταίο διαγωνισμό, καθώς επιδόθηκε σε μια πολιτική εργαλειοποίηση της εκδήλωσης».

Η Ισραηλινή τραγουδίστρια και επιζήσασα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου Γιουβάλ Ραφαέλ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό του 2025.

«Αυτές οι χώρες είναι δημοκρατίες. Εάν ένας από τους γείτονές μας αποφασίσει να μην συμμετάσχει, η Αυστρία πρέπει να δώσει βάση», ανέφερε ο Σέλχορν.

Όμως, να υποκύψει σε πιέσεις ή σε έναν εκβιασμό θα ήταν ένα «σφάλμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Αυστριακός υφυπουργός είπε πως θέλει να στείλει μία επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να τους συμβουλεύσει να μην συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ.

«Πρόκειται πάνω απ’ όλα για έναν διαγωνισμό μεταξύ μουσικών και καλλιτεχνών. Και να μπερδεύουμε τον ρόλο τους με την πολιτική μιας χώρας μου μοιάζει πολύ προβληματικό», υποστήριξε ο Σέλχορν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -KEYSTONE)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί