Στη Via Scarciglia, στον Δήμο Manduria (TA), κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής νέων αγωγών αποχέτευσης που πραγματοποιήθηκαν από την Acquedotto Pugliese (AQP), υπό την επιστημονική διεύθυνση της Εποπτείας Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου για τις επαρχίες Μπρίντιζι, Λέτσε και Τάραντα, ανακαλύφθηκε ένας θαλαμωτός τάφος που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.).
Ο τάφος, μέρος ενός μικρού ταφικού συγκροτήματος, χωρίζεται σε δύο δωμάτια. Το πρώτο, το οποίο δείχνει έναν δρόμο ή προθάλαμο εισόδου, διαθέτει ίχνη από κόκκινο βαμμένο γύψο με μια λευκή οριζόντια ταινία σε ανάγλυφο κατά μήκος των τοίχων. Το τελευταίο έχει αποκαλύψει πολλά κεραμικά αντικείμενα στην αρχική τους κατάσταση, όπως βάζα, λύχνοι, πιθάρια για μύρο και πιάτα, που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. Η είσοδος στον ταφικό θάλαμο αρχικά έκλεινε με μια διπλή πέτρινη πόρτα, πολλά θραύσματα της οποίας έχουν ανακτηθεί. Ο θάλαμος διατηρεί επίσης ίχνη από βαμμένο γύψο.
Η περιοχή που ερευνήθηκε αποκάλυψε σημάδια αρχαίας παραβίασης, με διατρήσεις στους τοίχους που πιθανότατα έγιναν για να εμποδιστούν παρακείμενες ταφές. Μία από αυτές τις τρύπες οδήγησε σε έναν δεύτερο τάφο, δίπλα στον ταφικό θάλαμο, ο οποίος βρέθηκε σφραγισμένος εξωτερικά αλλά χωρίς κτερίσματα, προφανώς ήδη λεηλατημένος. Μέσα στον δεύτερο τάφο ωστόσο, βρέθηκε ένα ρωμαϊκό νόμισμα, ένα δημοκρατικό δηνάριο, απόδειξη ότι η περιοχή κατοικούνταν συνεχόμενα κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Αυτή η ανακάλυψη έρχεται μετά από προηγούμενα ευρήματα από τα τέλη του 2024, όταν τα ίδια έργα αποχέτευσης αποκάλυψαν μια συστάδα 11 λαξευτών τάφων κατά μήκος της Via Scarciglia. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο τομέας της Manduria λειτουργούσε ως δομημένη νεκρόπολη κατά την ελληνιστική περίοδο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Προμηθειών, οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν με αρχαιολογική βοήθεια κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες διεξήχθησαν από την εξειδικευμένη αρχαιολογική εταιρεία Impact Soc. Coop., υπό την επιστημονική διεύθυνση της αρμόδιας τοπικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς τάφος προσθέτει βάθος στην κατανόησή μας για τα ταφικά έθιμα των Μεσσαπίων, τα οποία συνδύαζαν τις τοπικές ιταλικές παραδόσεις με επιρροές από τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο κατά τους αιώνες που ακολούθησαν την επέκταση της Μεγάλης Ελλάδας.
Για την ολοκλήρωση της έρευνας, βρίσκεται σε εξέλιξη φωτογραμμετρική αποτύπωση της δομής, με σκοπό την απόκτηση ενός τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου του θαλαμωτού τάφου, χρήσιμου όχι μόνο για την ακριβή τεκμηρίωση του πλαισίου αλλά και για τη μελλοντική του χρήση μέσω ψηφιακών τεχνολογιών.
(ΠΗΓΗ και ΦΩΤΟ ΕΔΩ)
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ.Χαρακόπουλος: Οι άγονες αντιπαραθέσεις υπονομεύουν το συλλογικό μας μέλλον
- Ηράκλειο: Αλλαγές στο εκτελεστικό σχήμα της δημοτικής αρχής
- Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου 8,9 εκ ευρώ σε 39,3 χιλιάδες δικαιούχους
- Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα της Ελλάδας και φέτος στο Περιστέρι – 10 μέτρα, 100 τόνοι (photo, vid)
- Κ. Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ «να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά»
- Σουηδία: Τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Ολλανδία: Συνελήφθη Σύρος που φέρεται να απειλούσε να διαπράξει επίθεση κάπου στην Ευρώπη
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2025 με ένα χιουμοριστικό βίντεο που τα έχει όλα!
- Σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια των Ουκρανών
- Τραγικός θάνατος για 37χρονο στη Βραζιλία: Πνίγηκε σε διαγωνισμό καρπουζοφαγίας μπροστά στη γυναίκα του









